Zuzana Slobodová

Ako zorganizovať Jeden svet vo vašom meste a čo všetko to obnáša?

Natália Centková, z občianskeho združenia Keď môžem pomôžem, je jednou z hlavných organizátoriek festivalu Jeden svet Košice, kde sa festival koná od roku 2020. Prinášame vám čerstvý pohľad do zákulisia príprav festivalu dokumentárnych filmov a veríme, že Natália vás inšpiruje a vy sa rozhodnete zorganizovať Jeden svet vo vašom meste.

Natália, ako si sa dostala k organizovaniu festivalu Jeden svet v Košiciach? Aká bola tvoja cesta k nemu?

K organizovaniu festivalu som sa dostala po návrate do Košíc zo zahraničia, kde som počas štúdia ľudských práv pod záštitou Amnesty International Holandsko organizovala obdobné podujatie Movies that Matter v Groningene. V Košiciach som sa spojila s občianskym združením Keď môžem pomôžem, ktorého zástupca Jakub Andor poznal Jeden svet z Brna, kde študoval. Následne sme sa prepojili s jedným z jeho dlhoročných organizátorov a Kinom Úsmev a vďaka tomu sa nám v roku 2020 podarilo zorganizovať jeho prvý ročník. Aktuálne máme za sebou už jeho druhé vydanie.

Čo vnímaš ako najväčšie výzvy pri organizovaní festivalu?

Najväčšou výzvou je dlhodobá udržateľnosť podujatia a rovnako aj budovanie a rozvoj publika. Vzhľadom na aktuálne dianie vo svete si myslíme, že pre veľa ľudí je náročné prísť po práci na film a diskusiu, ktoré otvárajú ďalšie komplexné ľudskoprávne témy a môžu v návštevníkoch vyvolať ešte väčší pocit bezmocnosti. Veríme však, že festival ponúka aj konkrétne riešenia a návody na to, ako k týmto problémom pristupovať.

Ak pozitívne zmeníme myslenie a konanie čo i len jedného návštevníka alebo navštevníčky, tak sme v našom ponímaní dosiahli to, čo sme zamýšľali.

Natália Centková, Jeden svet Košice

Čo vnímaš ako najväčšiu radosť pri organizovaní festivalu?

Možnosť spoznať a sieťovať sa s organizáciami a ľuďmi z filmového, neziskového a ľudskoprávneho sektora, ktorých spája túžba meniť svet k lepšiemu. Zároveň je to možnosť pozitívne vplývať na divákov a inšpirovať ich k zmene, ktorá bude v konečnom dôsledku chrániť ľudské práva.

Ako vidíš festival Jeden svet v Košiciach o päť rokov?

Ideálne by bol ozvenou festivalu v Bratislave. Chceli by sme, aby s každým rokom rástol počet návštevníkov, partnerov, spoluprác a tým pádom bol jeho dopad čoraz viac citeľný v lokálnej spoločnosti. Zároveň by sme veľmi radi viac spolupracovali medzi regiónmi a boli súčasťou komunity angažovaných „jednosveťákov“.

Aké rady, tipy a triky by si dala akejkoľvek organizácii alebo jednotlivcovi, ktorý by rád zorganizoval Jeden svet v jeho meste alebo regióne?

Aby sa obklopili ľuďmi, ktorých spája myšlienka daného podujatia. Dôležité je aj poradiť sa s ľuďmi, ktorí majú skúsenosť s organizáciou podobných podujatí.

Ktorý film alebo časť programu boli pre teba osobne z tohtoročného festivalu v Košiaciach najprínosnejšie a prečo?

Veľmi ma oslovili filmy Naša sloboda o ženských a reprodukčných právach, Odvaha o situácii v Bielorusku či Na stupňoch víťazov o atlétoch v pokročilom veku. Najprínosnejšie však podľa mňa boli sprievodné podujatia. Tie dovolili návštevníkom preniknúť ešte viac do hĺbky globálnych problematík vrátane diskusií s režisérmi a etablovanými hosťami, výstavami, vystúpeniami či vzdelávacími workshopmi.

Veríš, že dokumentárne filmy, ktoré ponúka Jeden svet, majú moc meniť spoločnosť k lepšiemu?

100% celým svojím srdcom ❤️. Filmy sú neuveriteľne efektívnym médiom na komunikovanie zložitých tém, ktoré je niekedy ťažké vysvetliť hovoreným či písaným slovom.

Ak by mal Jeden svet dosiahnuť aspoň jednu pozitívnu zmenu v Košiciach, čo by to bolo? Čo je hlavným zámerom festivalu?

Hlavným zámerom je vytvoriť platformu na vzdelávanie a informovanie spoločnosti o ľudských právach a ich porušovaní prostredníctvom filmového umenia. Ak pozitívne zmeníme myslenie a konanie čo i len jedného návštevníka alebo navštevníčky, tak sme v našom ponímaní dosiahli to, čo sme zamýšľali.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene