Lenka Kačmárová

Pred Starou tržnicou sa pozriete do očí ľuďom v ohrození

Čo spája deti z Iraku a Libanonu, seniorov z Ukrajiny a rodiny z Kene? Prečo je dôležité pomáhať aj v zahraničí a neuzatvárať sa do vlastných hraníc? Aj na to sa bude snažiť odpovedať výstava organizácie Človek v ohrození, ktorá 3. októbra vyrastie v Bratislave pred Starou tržnicou.

Humanitárna pomoc či rozvojová spolupráca sú často vnímané skepticky. Prečo by sme mali pomáhať v zahraničí, keď doma máme dosť chudoby? Prečo si tí ľudia nepomôžu sami? Prečo by nás to malo zaujímať? A čo keď peniaze nejdú tam, kde by mali?

Organizácia Človek v ohrození sa rozhodla priniesť ľudí v ohrození a ich príbehy priamo na Slovensko. V rámci medzinárodného festivalu Jeden svet pripravila výstavu fotografií s názvom „Jeden svet bez hraníc“, na ktorej sa im návštevníci budú môcť pozrieť priamo do očí. Výstava zobrazuje ľudí v ohrození zo štyroch krajín, ktorým organizácia pomohla či stále pomáha.

Na východe Ukrajiny, v blízkovýchodnom Iraku a Libanone či v africkej Keni spolupracovníci Človeka v ohrození pomáhajú deťom, rodinám aj ťažko chorým seniorom. Návštevníci sa prostredníctvom pôsobivých portrétnych a dokumentárnych fotografií Tomáša Halásza a Jána Husára zoznámia s konkrétnymi ľuďmi, ktorým boje a násilie v ich rodnom meste či dedine nanútili inú životnú púť, než akú si priali.

Výstava bude za účasti fotografov slávnostne otvorená 3. októbra o 17.00 hod. pred Starou tržnicou. S vernisážou bude spojená aj interaktívna aktivita Živé knižky s pracovníkmi Človeka v ohrození. Po otvorení výstavy bude nasledovať premietanie filmu Návrat v kine Mladosť(18.00 hod.) a diskusia s utečencami Nasruddinom a Muhammadom,ktorí zažili plavbu za bezpečím a získali medzinárodnú ochranu. Dopoludnia sa uskutočnia 2 projekcie pre školy.

Aktivity spolu tvoria podujatie „Jeden svet bez hraníc“, ktoré je súčasťou veľkého európskeho projektu „Snapshots From the Borders“ (v preklade Zábery z hraníc). V 14 európskych hlavných mestách sa súčasne konajú rôzne podujatia s cieľom stanoviť 3. október za Európsky deň spomienky a ústretovosti – voči hostiteľským komunitám na hraniciach EÚ, ako aj voči samotným migrantom a migrantkám.

Svet si totiž 3. októbra pripomína deň, kedy v roku 2013 pri stroskotaní lode neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa zomrelo 368 detí, žien a mužov. „Spolupatričnosť a súcit sú pre tento svet kľúčové, ale niekedy je ťažké ich cítiť. Príbehy tých, ktorí zahynú na mori sú nám vzdialené. Rovnako vzdialené nám môžu byť osudy ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, trpia násilím alebo chudobou,“ hovorí koordinátorka výstavy Viola Ternényová z Človeka v ohrození.

Výstava a premietania sú prvými zo sprievodných podujatí festivaludokumentárnych filmov Jeden svet. Nižšie nájdete program celého dňa a podrobnejšie informácie k výstave.

Program podujatia „Jeden svet bez hraníc“:

•           8:15 a 10:00   školská projekcia filmu Ale teraz je to dobré (But now is perfect),            8:15 a 10:00   školská projekcia filmu Ale teraz je to dobré (But now is perfect),
•           9:30                 tlačová konferencia k výstave,
•           17:00               vernisáž výstavyJeden svet bez hraníc na námestí pred Starou tržnicou + Živé knižky s pracovníčkami a pracovníkmi Človeka v ohrození,
•           18:00               premietanie filmuNávrat (Revenir) v kine Mladosť a nasledujúca
diskusia s Nasruddinom a Muhammadom, ktorí utiekli pred vojnou, absolvovali cestu na
člnoch a získali medzinárodnú ochranu  

Miesto konania výstavy: námestie pred Starou tržnicou v Bratislave
Vernisáž: štvrtok 3. októbra 2019 o 17.00 h
Trvanie výstavy: 3. – 13. októbra
Vystavujúci fotografi: Tomáš Halász, Ján Husár
Kurátorský tím: Lucia Čarnecká, Peter Drežík

Tomáš Halász je aktivista, ex-novinár a profesionálny fotograf, ktorý sa venuje najmä reportážnej a aktivistickej fotografii. Vo svojej tvorbe sa snaží o presah od dokumentovania k ovplyvňovaniu zmeny v spoločnosti.Do povedomia širšej verejnosti sa dostal vďaka fotoeseji „Cesta do paláca“, v ktorej zachytil prezidentskú kampaň Andreja Kisku. Získal za ňu viacero prestížnych ocenení ako Foto roka 2014, Czech Press Photo 2014 či Novinárska cena 2014.

Fotografovať začal ako 13-ročný a počas štúdia fotografie na strednej škole sa zameral na fotožurnalistiku. Pracoval v tlačových agentúrach ČTK, TASR a v denníku Pravda. Od roku 2010 pôsobí ako nezávislý fotograf. Dlhodobo spolupracuje s množstvom mimovládnych organizácií. Niekoľkokrát získal ocenenie v medzinárodných súťažiach novinárskej fotografie Czech Press Photo a Slovak Press Photo.

Ján Husár sa zameriava predovšetkým na fotožurnalistiku a na dokumentárnu filmovú tvorbu. Husárove vizuálne cesty sú o nahliadnutí do temných stránok sveta ľudí. Pokrýva dôležité svetové problémy najmä v regióne Afriky a Blízkeho východu.

Husár má za sebou prácu vo vojnových konfliktných zónach v pásme Gazy, na východe Ukrajiny či v Iraku. Fotografoval humanitárne katastrofy v Somálsku a v Južnom Sudáne.

V súčasnosti je koordinátorom lekárskych misií vo východnej Afrike, zameraných primárne na detskú kardiológiu.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene