Lenka Kačmárová

Jeden príbeh piatich žien

Najnovší dokument režisérky Barbary Miller s názvom Ženská rozkoš ( #Female pleasure ) zachytáva príbeh piatich žien z rôznych kultúr. Rozdielnosť tieto ženy spája v myšlienke boja za ženskú rovnoprávnosť v náboženskom aj kultúrnom kontexte.


Cesta k úspechu však nikdy nie je prechádzka ružovou záhradou. Práve o svojom neľahkom putovaní porozprávali obyčajné ženy, matky a v neposlednom rade bojovníčky. Nabrali odvahu a rozhodli sa prelomiť bariéru ohľadom ženského postavenia v ich krajine a náboženstve.

Zdanlivo obyčajné príbehy týchto silných žien upozorňujú na celosvetové problémy pozície ženy v spoločnosti na všetkých kontinentoch. Hlavné predstaviteľky neprezentujú len svoje úspechy, ale hlavne všetky prekážky, ktorým museli čeliť počas dosiahovania svojich cieľov. Nebolo to len odmietanie zo strany verejnosti, urážky, dokonca aj trestné stíhania, vyhrážky od spoločnosti, v ktorej vyrastali. Niektoré vyústili až do hrozieb smrti od náboženských vodcov a fanatikov. Napriek tomu sa tieto nebojácne ženy nevzdali a o to viac bojovali za svoje práva a za práva žien po celom svete. 

Všetky protagonistky sa však zhodli na jednom: ženské telo je vystavené mužskej žiadostivosti a predovšetkým je určené na plodenie bez ohľadu na sexuálne potešenie a nezávislosť žien.

Autorka: Alexandra Ščevlíková

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene