Lenka Kačmárová

Jeden svet v júni divákom vráti festivalovú atmosféru

Organizátori festivalu Jeden svet po prvom online ročníku opäť dajú divákom príležitosť na osobné stretnutia. Počas štyroch dní im ponúknu kvalitné dokumentárne filmy, ktoré budú sprevádzané diskusiami s domácimi aj zahraničnými hosťami a netradičnými sprievodnými podujatiami. V dňoch 1. – 4. júna ich privítajú pod Palmou v Novej Cvernovke.

Filmový výber, ktorý má čo ponúknuť

Jeden svet pod Palmou divákov v čase neistých letných dovoleniek presunie k vode aspoň mysľou. Dokument Stolen fish – Keď sa minú ryby im v slovenskej premiére ukáže, ako spotrebiteľské rozhodnutia Európanov ovplyvňujú životy ľudí v Gambii. Film je dôkazom toho, že naše životy sú v skutočnosti prepojenejšie, ako by sa nám mohlo na prvý pohľad zdať. Film príde predstaviť režisérka Gosia Juszczak osobne.

Pri morskom svete zostane aj film z produkcie Leonarda DiCapria a víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance – More tieňov. Ten ukazuje odhodlaný boj za záchranu ohrozeného morského druhu – sviňuchy kalifornskej. Dokážeme ako ľudstvo zabrániť úplnému vyhynutiu ďalšieho živočíšneho druhu?

Okrem vody a morí Jeden svet do Novej Cvernovky prinesie dokumenty o postavení žien v spoločnosti. Karavan lásky priblíži život sexuálnych pracovníčok, ktoré do Nemecka odišli za vidinou lepšieho života. Pri ženách zostane aj dokument Hodinová manželka, ktorý humorným spôsobom zobrazuje život prvých moslimských inštalatérok v Jordánsku.

Diskusia o sexe na ulici, aj živá hudba

Ku každému filmu je naplánovaná diskusia so slovenskými aj zahraničnými hosťami. O tom, aký je život sexuálnych pracovníčok, keď sa stratia z dohľadu, bude diskutovať riaditeľka OZ Odyseus Dominika Jašeková. Prezradí viac aj o nebezpečenstvách, ktorým čelia ženy živiace sa vlastným telom.

Diskusia s poľskou režisérkou filmu Stolen fish – Keď sa minú ryby – Gosiou Juszczak divákom priblíži, ako veľmi sú naše životy prepojené s ľuďmi na druhej strane sveta.

Diskusia v spolupráci s iniciatívou Nestrácajme čas priblíži klimatickú krízu z pohľadu žien, ktoré sú ňou zasiahnuté nepomerne viac ako muži.

Okrem filmov a diskusií je pre divákov v záhrade Novej Cvernovky prichystaný aj pestrý sprievodný program. Od živej hudby, ktorú Jeden svet prinesie v partnerstve s hudobným festivalom Konvergencie, cez čítanie z novej poviedkovej knihy Michala Hvoreckého, až po každodenné komentované prehliadky výstavou Voľba 2050.world.

Dobrovoľná symbolická podpora

Jeden svet pod Palmou budú môcť diváci podporiť dobrovoľným vstupným. Detailný program nájdu na stránke GoOut.

„Táto akcia je darček pre divákov a fanúšikov festivalu a zároveň náhrada za chýbajúce novembrové stretnutia a rozhovory. Rozhodli sme sa na nej nevyberať vstupné. Aj nám organizátorom už veľmi chýbal osobný kontakt s našimi divákmi, ale aj medzi sebou navzájom. Už teraz pripravujeme jesenný program 22. ročníka riadneho festivalu, ktorý bude o to krajší a veľkolepejší, čím viac ľudí sa nás rozhodne podporiť. Každé euro dobrovoľného príspevku pôjde na prípravu jesenného programu pre našich divákov, “ vysvetľuje výkonná riaditeľka festivalu Eva Križková.

Stretnutie partnerských organizácií z celého Slovenska

Jeden svet nie je len bratislavský festival. Každoročne sa z Bratislavy presúva do celého Slovenska. Tentokrát regionálni partneri prídu do Bratislavy, aby 4. júna v priestoroch Novej Cvernovky diskutovali o dramaturgii nasledujúceho ročníka, výhodách sieťovania ale aj o komunitnej práci s dokumentárnym filmom. Stretnutie sa uskutoční vďaka podpore Active Citizens Fund Slovakia.

Podujatie Jeden svet pod Palmou vzniklo v spolupráci s mediálnou iniciatívou Svet medzi riadkami a s podporou Európskej únie.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene