Lenka Kačmárová

Jeden svet 2021 vyzýval svojich divákov: Buďme v kontakte! (záverečná správa)

V roku 2021 prebehol prvý ročník Jedného sveta v hybridnej podobe. Online formou v spolupráci s portálom DAFilms.sk bolo sprístupnených 45 projekcií, naživo v kinosálach 18 projekcií.

Online podoba umožnila festivalu sprístupniť svoj obsah aj divákom z iných kútov Slovenska ako je Bratislava, ale aj rodičom na materskej dovolenke, fyzicky hendikepovaným ľuďom a ďalším divákom, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť zúčastniť sa premietaní v kinosálach.

Program sprístupnený v kinosálach divákom po ročnej pauze umožnil užiť si atmosféru živých stretnutí. Priniesol premiéry nových slovenských filmov s účasťou ich tvorcov. To všetko pri maximálnom dodržaní pandemických opatrení.

Víťazné filmy

Dôležitou súčasťou festivalového programu bola aj tento rok súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva, ktorej prezentáciu tento rok podporilo Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku. Každoročne upozorňuje na to najlepšie v našom regióne a zároveň je zrkadlom aktuálnych tém rezonujúcich u nás. Hlavnú cenu tento rok získal film Nová šichta českého režiséra Jindřicha Andrša. Víťazný film tento rok po prvý raz získal okrem plastiky od slovenskej výtvarníčky Márie Tóthovej aj finančnú cenu v hodnote 2000€. Zámerom je podporiť autorskú dokumentárnu podporu, ktorá je bežne v našom prostredí vo viacerých smeroch znevýhodnená.

O víťaznom filme rozhodovala medzinárodná porota v zložení: režisérka Maia Martiniak, medzinárodná distribútorka Anja Dziersk z nemeckej spoločnosti Rise and Shine World Sales a študent Filozofickej fakulty UK, ktorý sa intenzívne zaujíma o medzikultúrny dialóg a je filmový nadšenec Alaaddin Uslu.

Okrem hlavnej ceny porota udelila aj špeciálnu cenu režisérke filmu Čiary, Barbore Sliepkovej. Vizuálna esej o osamelosti mestského človeka inšpirovaná slovenským konceptuálnym umením a fotografiou mala na Jednom svete slovenskú premiéru.

Tento rok sme sa rozhodli divácku cenu poňať inak ako doteraz. Rozhodli sme sa, že ocenenie získa film, ktorý najviac vyvolal pocit, že e že dokáže rozširovať obzory, byť v kontakte s okolitým svetom a pomáhať im rásť. Dotazník v ktorom diváci a diváčky hodnotili presne formulované výroky pripravili výskumníčky z Ústavu verejnej politiky Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. Víťazným filmom Diváckej ceny sa stal film Prečo plasty? Mýtus zvaný recyklácia.

Jeden svet v číslach

Jeden svet na školách

Pre mimoriadny záujem o školské filmy a diskusie, sa tento rok trvanie online diskusií predĺžilo z 20 minút na celú vyučovaciu hodinu – 45 minút. Učiteľky a učitelia mohli svojich študentov a študentky prihlásiť na sledovanie troch filmov. K dispozícii im boli aj titulky so špeciálnou úpravou pre nepočujúcich divákov. Do diskusií sa zapájali prostredníctvom internetovej platformy Slido, kde sme zaznamenali 2 163 interakcií.

Film Generácia Greta prostredníctvom silných očitých svedectiev a  archívnych záberov priniesol príbeh deviatich obdivuhodných mladých žien bojujúcich proti tomu istému nepriateľovi – núdzovej situácii v oblasti klímy. Po filme stredoškoláci diskutovali s mladou aktivistkou klimatického kolektívu Z lavíc do ulíc, Veronikou Janíčkovou.

Medzinárodne ocenený film Tieňohra slovenským tínedžerom priblížil cestu ich rovesníkov za lepším a bezpečnejším životom v Európe. Pozvanie do diskusie prijal mladý azylant Bakhtullah Muhammadzai žijúci na Slovensku. V anglickom jazyku prebiehala diskusia s režisérkou filmu Eefje Blankevoort a jedným z protagonistov filmu, vystupujúcim pod pseudonymom SK, ktorý sa pripojil na diaľku z Belgicka, kde žiada o azyl.

Život človeka s Downovým syndrómom ukázal film Modelka Maddy o mladej ambicióznej žene Madeleine Stuart, ktorá si plní svoje sny. Spoločne s mamou Rosanne cestujú po celom svete a ukazujú, že hoci sme každý iný, všetci tu máme svoje miesto. O svoj príbeh na Slovensku sa prišli na diskusie podeliť Viera Vlčková z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením s dcérou Dorotou Vlčkovou, herečkou v divadle Dúhadlo.

Partneri festivalu

Viditeľnosť festivalu

Jeden svet bez bariér

Jeden svet nasleduje európske smernice a štandardy v sprístupňovaní svojho programu pre všetkých divákov bez rozdielu. Vychádzajúc z medzinárodne ukotveného všeobecného práva na prístup ku kultúre, organizoval v roku 2021 Jeden svet polročný workshopový program s názvom Jeden svet bez bariér, ktorý spojil aktérov naprieč audiovizuálnym prostredím na Slovensku a zástupcov komunít so znevýhodneným prístupom ku kultúre.

Jedným z výstupov tohto projektu bolo sprístupnenie 10 slovenských a českých filmov v Kine Lumiére v Bratislave a online cez portál DAFilms. Filmy boli inkluzívne sprístupnené pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených divákov, ale aj pre rodičov s deťmi, cudzincov, seniorov a ľudí bez domova. V nadchádzajúcich rokoch sa bude festival usilovať inkluzívne princípy rozširovať postupne do všetkých oblastí programu a organizácie.

Okrem sprístupňovania vlastného obsahu sa Jeden svet v rámci projektu Jeden svet bez bariér venuje tiež zviditeľneniu tejto témy v kultúrnom prostredí na Slovensku. Už v tejto iniciačnej fáze sa podarilo presadiť novú prioritu do podpornej štruktúry Audiovizuálneho fondu – zvýšenie dostupnosti audiovizuálnych obsahov pre znevýhodnené skupiny divákov.

Záznam z diskusie.

Audiokomentáre pre zrakovo znevýhodnených divákov a titulky pre nepočujúcich divákov pripravila Katedra translatológie UKF v Nitre a študenti prekladateľstva v spolupráci so spoločnosťou Teledata. Tlmočenie diskusií do posunkového jazyka zabezpečilo Myslím – centrum kultúry pre nepočujúcich.

Aj tento rok Jeden svet otváral vo svojom online štúdiu citlivé témy pre celé Slovensko

Komplexné debaty na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti a objavujú sa vo filmoch sú už neodmysliteľnou súčasťou Jedného sveta. Po úspechu prvého online ročníka sme sa aj tento rok rozhodli pokračovať v  modeli online štúdia, ktoré náš program sprostredkovalo divákom a diváčkam na celom Slovensku.

Okrem bohatého online programu, pripravil tento rok Jeden svet pre svojich návštevníkov a návštevníčky aj množstvo zaujímavého sprievodného programu naživo. Zúčastniť sa mohli napr. mykologickej prechádzky, projekcie pre ľudí so psami, interaktívnej performance Shifting systems alebo multimediálnej inštalácie Čiary.

Hostia naživo aj v Bratislave

Diváci Jedného sveta mohli po minuloročnej pandemickej prestávke stretnúť tento rok filmových hostí naživo v Bratislave, či už na debatách po filmových projekciách, alebo na spoločných raňajkách s umeleckou riaditeľkou Jedného sveta Dianou Fabiánovou.

Do Bratislavy tento rok zavítala napríklad holandská režisérka Eefje Blakevoort so svojím filmom Tieňohra, poľská novinárka a autorka knihy Biele z vydavateľstva Absynt Ilona Wiśniewska, ktorá prišla pozdielať svoje skúsenosti z ľadového súostrovia Špicbergy. O svoje skúsenosti sa prišli podeliť aj Maarten Stotz a Margje de Koning, organizátori najväčšieho európskeho ľudskoprávneho festivalu Movies That Matter. Osobne sa projekcií svojich filmov zúčastnili aj režisérky a režiséri v súťažnej sekcii – Jindřich Andrš, Ivona Remundová, Jan Šikl, Tomáš Hlaváček, Barbora Sliepková, Mária Pinčíková a ďalší.

Hlavná hviezda festivalu, americká dokumentaristická legenda Alan Berliner, sa z pandemických dôvodov zúčastnil festivalu online. Jeho hodinová masterclass moderovaná slovenským dokumentaristom Petrom Kerekesom pre živé publikum v kinosále bola však nezabudnuteľným zážitkom.

Industry program pre slovenských filmárov a filmárky

V roku 2021 zahájil Jeden svet pilotnú edíciu nového formátu programu pre profesionálov s názvom Dni zmeny. Zámerom Dní zmeny je prepojiť slovenských a českých dokumentaristov s potenciálnymi donormi, neziskovými organizáciami, médiami, odborníkmi na konkrétne témy a dokumentárne kampane. Formát bol inšpirovaný partnerským holandským festivalom Movies That Matter, ktorý úspešne realizuje tzv. Impact days každoročne s veľkým medzinárodným ohlasom a s významnými výsledkami nielen v Holandsku ale po celom svete. 

Impact days každoročne prepoja 3 až 5 dokumentaristických tímov z expertami na ich témy (medzinárodne etablovanými impact producentami, neziskovými organizáciami, marketingovými špecialistami, zástupcami kľúčových inštitúcií). Tí im počas niekoľkodňového workshopu pomáhajú pre ich dokumenty vytvoriť kampaň, ktorá vybaví ich film schopnosťou zarezonovať v spoločnosti, či dokonca spôsobiť spoločenskú zmenu.

Svoje kampane účastníci odprezentovali v závere workshopu. Medzinárodná porota v zložení Margje de Koning (umelecká riaditeľka festivalu Movies That Matter, Holandsko), Zuzana Wienk (slovenská novinárka, zakladateľka projektu Bystriny, organizátorka Bielej vrany) a Alexandra Poláková Suchalová, po záverečnej prezentácii projektov vybrali víťaza s týmto zdôvodnením.

Víťazným projektom pilotných Dní zmeny sa stal film Po nás potopa producenta Romana Pivovarníka a režisérky Doroty Vlnovej.

Filmy bez hraníc

Jeden svet v spolupráci s UNHCR, Filmovou a televíznou fakultou VŠMU a iniciatívou Svet medzi riadkami pripravil ročný workshop pre študentov dokumentárnej réžie. V priebehu posledného roka vznikli tri študentské filmy (Nasleduje zastávka režisérky Barbary Vojtašákovej, Aladinova lampa Ivana Koribaniča a uStopia Denisy Parobekovej). Diváci si ich mohli pozrieť naživo v programe tohtoročného festivalu.

Zámerom Filmov bez hraníc je podporiť mladú autorskú dokumentárnu tvorbu a pomôcť filmárom nájsť cestu k menej stereotypným rozmerom migrácie.

Záleží nám na ľuďoch a na životnom prostredí 

Jeden svet kladie dôraz na ekologický priebeh podujatia. Do programu zaraďuje filmy, ktoré adresujú výzvy v oblasti životného prostredia a klimatickej krízy a organizuje k nim sprievodné podujatia. Festivalová produkcia taktiež dbá na to, aby všetky reklamné a marketingové produkty spĺňali štandardy ekologickej výroby a trvalo udržateľnej spotreby. 

Jeden svet a iniciatíva Recyklátor aj tento rok spojili sily, aby vytvorili festivalový merch. Táto špeciálna séria je vyrobená šetrnou technikou linorytu na tričká, ktoré by inak skončili v spaľovni. 

Tento rok sme spojili sily aj s azylovým komunitným centrom Mareena. To zorganizovalo zapojenie žiadateľov o azyl v zariadení v Rohovciach. Pre festivalový tím a hostí ušili  originálne rúška s tohtoročným vizuálom.  

Okrem toho víťazný tím Dní zmeny získal aj špeciálnu cenu od Berlínskej spoločnosti Betteries. Betteries sa výborne hodia na poskytovanie zelenej energie pre tvorcov dokumentárnych filmov. Fungujú na báze upcyklovania vyradených batérií z elektromobilov a majú za cieľ výrazne redukovať emisie CO2.  

Súčasťou programu pre filmových profesionálov bola tento rok tiež prezentácia Európskej environmentálnej kalkulačky, ktorú predstavila Zuzana Bieliková zo Slovak Film Commission.

Jeden svet spája tých, ktorým záleží na našom svete 

Festival Jeden svet je unikátny vo veľkom množstve zapojených organizácií, inštitúcií, akademických pracovísk, hnutí a jednotlivcov. Umožňuje im podieľať sa na príprave a realizácii festivalu, či už finančne, vecným darom, informovaním, alebo podieľaní sa na programe a tvorbe obsahu festivalu. Je dôležité zdôrazniť spoločný záujem partnerov byť súčasťou širšieho hnutia zapojeného do riešenia spoločenských a ľudsko-právnych výziev na Slovensku a vo svete.  

Táto unikátna charakteristika s dôrazom na etický fundraising a spoluprácu je dlhodobým záujmom nielen festivalu, ale aj hlavného organizátora, ktorým je nezisková organizácia Človek v ohrození.

Festivalové after movie:

Záštitu nad festivalom prevzala aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Ďakujeme naším partnerom:

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene