Zuzana Slobodová

Na Jednom svete sa tento rok budeš cítiť doma. Témou je domov

Jeden svet 2022 sa bude konať 5. až 11. novembra. Téma programu pripravovaného 23. ročníka je domov.

Skúsenosť s pandémiou nás v ostatných rokoch pripútala k našim domovom. Pre niekoho sa to spája s pozitívnymi životnými inováciami, ako je napríklad pečenie chleba či čas strávený s rodinou. Medzi nami sú však aj takí ľudia, ktorí doma zažívajú neželané násilie, o svoj domov prišli v dôsledku vojny či klimatickej zmeny alebo ho nikdy ani nemali. Nie pre každého sa jedno zo základných slov našej slovnej zásoby spája zrovna s teplom, ktoré má rád. 

Čínsky sen a skrytý nacionalizmus

Predstavujeme prvý film festivalového programu – Ascension (Vzostup, 2021). Vďaka tomuto filmu sa na chvíľu ocitnete v továrňach, kde sa vyrábajú tie najobyčajnejšie veci našich domácností, ale aj inteligentné robotické sexuálne bábiky. Jeho autorkou je čínsko-americká režisérka a producentka Jessica Kingdon, ktorá osobne príde v novembri na Jeden svet. „Krajina, ktorá bola v minulosti známa ako svetová továreň, je teraz jedným z najväčších spotrebiteľských trhov na svete,“ prezradila pre magazín Vogue. Môže za to tzv. čínsky sen. Tento termín spopularizoval prezident Si Ťin-pching. Síce sa podobá americkému snu a sľubuje, že ak budú ľudia tvrdo pracovať, dosiahnu ekonomickú stabilitu, no v skutočnosti sa za ním skrýva čínsky nacionalizmus.

Možno najviac prekvapivým momentom vo filme je remeselná zručnosť pracovníčok, ktoré starostlivo maľujú a upravujú robotické bábiky. „Bol to vrchol irónie na pracovisku,“ zhodnotila Kingdon v rozhovore pre Vogue. „Vidíte, ako ženy nežne vyrábajú bábiky pre tú najzákladnejšiu mužskú túžbu, no zároveň je to pre ne len obyčajná práca.“

HHHH

Celovečerný film Ascension (Vzostup) získal nominácie na Oscara,  Critics Choice Awards, Cinema Eye Honors, IDA Award či Independent Spirit Award. Jessica na Jednom svete vo svojej masterclass pre verejnosť a študentov predstaví svoju metódu tvorby autorského filmu v krajine, kde je všadeprítomný dohľad totalitného režimu. 

Naladiť sa na Jessicinu tvorbu môžeš aj vďaka krátkemu filmu It’s Coming! o  inteligentných robotických sexuálnych bábikách a ich produkcii. Tento film režírovala spolu s režisérom Nathanom Truesdellom. Radi by sme upozornili, že film nie je vhodný pre maloletých.

Nazrite do domovov kdekoľvek na svete 

Dokument je pre nás spôsob, ako sa pozeráme na svet a aj preto sme sa rozhodli tento rok v komunikácii pracovať s výrokom kultovej spoločensko-kritickej francúzskej dokumentaristky Agnès Varda. „Kino je môj domov. Myslím si, že v ňom žijem odjakživa.“ hovorí výkonná riaditeľka Jedného sveta, Eva Križková a dodáva: „Nech sú naše domovy akokoľvek rozdielne a vzdialené tisícky kilometrov, vďaka filmom sa vieme vzájomne navštíviť, ako aj pohostiť, prijať a pochopiť.” 

Agnes Varda: Film je môj domov. Myslim, že v ňom žijem odjakživa.

Udržateľný vizuál

Vizuál pre Jeden svet aj tento rok vytvorila Katarína Balážiková (Critical daily, SND). Opäť sprostredkúva kontakt s protagonistami z dokumentárnych filmov, ktoré na festivale uvidíš, a s ich životmi. Tento rok však k typografii pribudli rôzne tvary objektov. Práve tie odkazujú nato, aké významy v sebe skrývať pojem DOMOV.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene