Zuzana Slobodová

Zažite štyri letné dni s filmovým festivalom Jeden svet pod Palmou

Budúci týždeň sa oficiálne začne leto – obdobie, kedy sa Slováci už tradične rozutekajú na dovolenky. Jeden svet má pre svojich divákov pri tejto príležitosti ponuku udržateľnej dovolenky, na ktorej sa bez lietania, šetrne a pritom intenzívne, prostredníctvom filmov a zaujímavých hostí, dostanú počas štyroch večerov do rôznych kútov sveta. Jeden svet pod Palmou bude už 20. – 23. júna. Príďte na štyri letné podvečery plné skvelého programu do parku Novej Cvernovky.  

Počas 4 festivalových večerov môžete spoznať 4 výnimočné ženské osobnosti: Afganku, Slovenku, Ukrajinku a Poľku. Čo majú spoločné a čo rozdielne? Aké sú ich predstavy o demokracii a aká je realita v ich krajinách? Včera, dnes, zajtra?  

Potrebujú ženy demokraciu viac než muži?   

Sahraa Karimi je afganská filmárka, ktorá sa ako prvá žena stala riaditeľkou štátneho Afganského filmu. Svoju krajinu musela opustiť kvôli Talibanu až dvakrát. Prvý raz to bolo v roku 2001, kedy získala azyl na Slovensku a tu vyštudovala Filmovú a televíznu fakultu VŠMU. Do Afganistanu sa vrátila v roku 2013. Ako povedala v rozhovore pre Denník N: „Odvtedy som sa celý čas veľmi snažila o rozvoj našej kultúry, o kultivovanie afganskej spoločnosti.“ Aj vďaka svojmu postaveniu a vzdelaniu je pre Taliban nepriateľkou, preto minulý rok opäť musela utiecť zo svojej krajiny: „V Afganistane síce máme ženy, ktoré sú učiteľky alebo lekárky, ale ja som filmárka. Robím filmy, a to Taliban zakazuje.“ Ako sa nakrúca v Afganistane? Pociťuje nejaké obmedzenia aj v slovenskej spoločnosti? Nielen na tieto otázky sa dozviete odpovede v diskusii so Sahrou Karimi. Okrem toho si budete môcť pozrieť aj jej hraný film Hava, Maryam, Ayesha o troch afganských ženách, ktoré čelia veľkej životnej výzve.    

film Hava, Maryam, Ayesha

Životy a osudy žien, ktoré dokázali robiť odvážne rozhodnutia, už dlhodobo zaujímajú Annu Gruskovú. Čo priláka ženu pôsobiacu v divadelnom prostredí k dokumentu? Prečo ju lákajú silné osudy žien?  V minulosti natočila filmy o hrdinkách druhej svetovej vojny: Gisi Fleischmann a Havivy Reick. Tentoraz prostredníctvom dokumentu Žena novej doby, s podtitulom Byť demokratkou nie je ľahká vec, predstavuje priekopníčku demokracie na Slovensku a hrdinku Slovenského národného povstania
Dr. Alžbetu Gwerkovú-Göllnerovú, ktorú nedávno vyznamenala prezidentka Zuzana Čaputová. Príbeh odvážnej ženy vyrozprávala Anna Grusková aj v knihe Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej.  Podobá sa Anna Grusková v niečom na Annu Gwerkovú?

Túžba po slobode 

Významnú poľskú reportérku Małgorzatu Szejnert tiež zaujímajú ľudské osudy. Vo svojej knihe Ostrov kľúč sa zameriava na príbehy z davov ľudí, ktorí prichádzajú do New Yorku z celého sveta, aby tu našli nový život. Rovnako, ako osudy imigrantov, ju zaujímajú aj príbehy zamestnancov imigračnej stanice, lekárov, sestier, opatrovateliek či komisárov. Na festivale Jeden svet pod Palmou nás zavedie na maličký ostrov, ktorý navždy zmenil tvár Ameriky. Aké je to odcestovať z komunistickej krajiny do slobodnej zeme a vrátiť sa späť?  

Docudays UA pre Jeden svet pod Palmou

Po slobodnom živote v demokracii túžia aj ľudia vo vojnou skúšanej Ukrajine. „Bez viditeľných príznakov“ je  fráza, ktorú počúvajú ukrajinskí vojaci v nemocniciach, kam prichádzajú po pomoc, keď sa potrebujú vyrovnať s následkami traumy. Ale pokiaľ ich zranenia nevidno, nielen lekári, ale dokonca ani spoločnosť si ich rany nevšimne. Bez viditeľných príznakov je aj dokumentárny film o žene, ktorá sa vracia z vojny. Rozpráva sa so psychológmi, bojuje s post traumatickou stresovou poruchou a so záchvatmi paniky. Zo všetkých síl sa snaží vrátiť do normálneho života. 

O traumách z vojny sa po projekcii dokumentu bude rozprávať Jana Čavojská s režisérkou filmu Alinou Gorlovou, jeho producentkou a zároveň aktivistkou za ľudské práva Oksanou Ivantsiv a zástupcom z organizácie IPčko.  Film Bez viditeľných príznakov si môžete pozrieť vďaka Kyjevskému dokumentárnemu festivalu Docudays UA, ktorý aktívne zastupuje ukrajinských filmárov od začiatku vojny na Ukrajine v domácom aj medzinárodnom prostredí.  

Jeden svet po Palmou nie je len o filmoch a diskusiách.  Záhrada Novej Cvernovky je  miestom, kde sa môžete príjemne porozprávať so svojimi priateľmi, dať si spolu drink a  pocítiť atmosféru letného festivalu aj vďaka hudobnému programu.  

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond a Európska únia. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození. Projekt Jeden svet bez bariér podporila Nadácia mesta Bratislavy.  Za pomoc ďakujeme Katedre translatológie UKF v Nitre a študentom prekladateľstva Filozofickej fakulty UK v Bratislave.       

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene