Zuzana Slobodová

Pozerali ste už niekedy film prstami?

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa začína už o pár dní, v piatok 3. novembra. Otvárací film festivalu, Sedem zím v Teheráne, nadväzuje na Sacharovu cenu, ktorá bola prednedávnom udelená zosnulej Mahsa Amini a iránskym ženám. Divákov a diváčky festivalu čaká počas siedmich dní množstvo svetových aj domácich dokumentárnych filmov, ktoré ich na chvíľu prenesú do iných životov, realít aj krajín. Jeden z filmov, Zlodeji túb, si dokonca budú môcť pozrieť aj s pomocou vlastných rúk. 

Európsky parlament tento rok vyhlásil za víťazky Sacharovovej ceny za slobodu myslenia iránske ženy. Laurétkami sa stali Jina Mahsa Amini, ktorú minulý rok zatkli za porušenie predpisov o zahalení vlasov, a iránske hnutie Žena, život, sloboda, ktoré reagovalo na jej smrť vo väzbe. Mahsa Amini totiž zomrela tri dni po tom, čo ju vo väzbe fyzicky napadli. Jej smrť vyvolala rozsiahle ženské protesty, proti ktorým iránsky režim brutálne zasiahol.  

„Sacharova cena tento rok ocenila odvahu, za ktorou sa v Iráne platí aj tou najvyššou cenou – smrťou. Otváracím filmom festivalu pre verejnosť, Sedem zím v Teheráne, si tieto ženy chceme uctiť a upozorniť na to, že tu stále máme krajiny a spoločnosti, v ktorých musia ženy bojovať o tie najzákladnejšie práva a spravodlivosť,“  hovorí umelecká riaditeľka festivalu, Diana Fabiánová. „Svet je láska a preto oceňuje ženy, ktoré sa neboja postaviť za svoju slobodu.“ 

Len pred pár dňami pritom v Iráne zomrelo ďalšie mladé dievča, 16-ročná Armita Geravand, ktorú mravnostná polícia zrejme zbila do bezvedomia za to, že do metra nastúpila bez hidžábu.  

Zákony znásilnenia a sebaobrany sú napísané mužmi  

Devätnásťročná Rejhaneh Ďzabbarí, hlavná postava filmu Sedem zím v Teheráne, bola zatknutá za vraždu. V roku 2007 ju ako študentku architektúry oslovil starší muž s ponukou, aby navrhla kancelársky interiér. Pri obhliadke priestorov sa ju pokúsil znásilniť. Rejhaneh ho v sebaobrane bodla, utiekla a bola zatknutá za vraždu a odsúdená na smrť. Vo väzení strávila sedem rokov, zatiaľ čo jej rodina bojovala za jej prepustenie. Bojovali zaň aj medzinárodní politici a organizácie na ochranu ľudských práv. Nič nepomohlo. Rejhaneh bola nakoniec popravená.  

Film Sedem zím v Teheráne odhaľuje nespravodlivosť v iránskej spoločnosti a stále trvajúce utrpenie žien. „Zákony znásilnenia a sebaobrany sú napísané mužmi. Ak odolávaš, si vinná. Ak sa brániš, si vinná. Ak sa podriadiš, budeš tiež vinná,“ zaznieva vo filme, ktorý je vyskladaný zo súkromných videzáznamov, ktoré tajne urobili členovia Rejhanehinej rodiny, z ich svedectiev a Rejhanehiných listov z väzenia.  

Sedem zím v Teheráne si diváci budú môcť pozrieť na verejnom otvorení festivalu, v piatok 3. novembra o 18:00 hod. v Kine Lumière x SNG. Festival príde otvoriť umelecká riaditeľka partnerského festivalu Movies that Matter Margje de Koning z Holandska. „Festival ma zaujal svojím odhodlaním premietať filmy, ktoré vedú k dôležitým debatám o ľudských právach a spoločenskom dopade a pozývajú divákov, aby boli súčasťou týchto debát a rozšírili si obzory. Je mi cťou uviesť práve otvárací film Sedem zím v Teheráne, ktorý je mimoriadne dôležitý z hľadiska práv žien,“ hovorí Margje. 

zena na sude

Silu iránskych žien festival si Jeden svet počas ďalších dní pripomenie aj dokumentom rumunského režiséra s fiktívnou hrdinkou z Iránu Medzi revolúciami a krátkometrážnym filmom od iránskej režisérky Skúšam si spomenúť. 

Do kina pôjdeme s balónom v ruke 

Hlavnou hostkou festivalu je tento rok nepočujúca režisérka Alison OʼDaniel, ktorá nakrútila snímku Zlodeji túb. V tvorivom, ale predsa faktografickom filme sa prelínajú dokumentárne a fiktívne scény v kulisách Los Angeles, ako sme ho ešte nevideli/nepočuli. Film ponúka mnohorozmerný pohľad na život s poruchou sluchu a predstavuje publiku svet neznámych a vzrušujúcich zvukov. Neznáme pocity zažijú aj diváci, ktorí pri vstupe na toto premietanie dostanú nafukovacie balóny. 

„Vo svete nepočujúcich to nie je nič zvláštne. Vďaka balónom totiž môžu cez prsty cítiť vibrácie v kine a mať z filmu aj iný, ako len vizuálny zážitok. A tak budeme mať viac hmatom, než priamo rozumom možnosť pochopiť, že svet senzuálne iných ľudí nemusí byť nutne horší alebo chudobnejší ako ten náš,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Jedného sveta Eva Križková.  

žena

Film si pritom môžu naplno vychutnať aj sluchovo či zrakovo znevýhodnení diváci a diváčky, keďže obsahuje špeciálne titulky a audio komentár cez slúchadlá. 

Po premietaniach balóny naplnené naším dychom neskončia v smetiach. Študentky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Nawras Rashed a Liubov Shestakova ich pretvoria na živú inštaláciu s názvom Jednota v dychu (Unity in Breath), ktorá bude počas festivalu rásť a diváci si ju budú môcť prísť obzrieť a odfotiť sa s ňou.  

Hlavná myšlienka inštalácie je jednoduchá: bez ohľadu na rozdiely v kultúre, náboženstve, pohlaví alebo pôvode máme všetci rovnakú základnú podstatu ako ľudské bytosti. Každý z balónov v inštalácii bude jedinečne naplnený dychom jednotlivcov z rôznych prostredí. Balóny pritom symbolizujú krehkosť aj odolnosť ľudskej existencie.  

Film Zlodeji túb si bude môcť pozrieť aj verejnosť, v stredu 8. novembra o 17:00 a o 19:00 v Kine KLAP na VŠMU. Pred samotným premietaním bude mať režisérka aj masterclass o zdravotnom znevýhodnení v umení a kultúre. Všetci diváci a diváčky, ktorí si zakúpia lístok na premietanie o 17:00, budú môcť navštíviť aj masterclass, ktorá bude nasledovať hneď po ňom. 

Diváci sa sami rozhodnú, koľko zaplatia 

Festival Jeden svet bude prebiehať v bratislavských kinosálach aj online. Od polnoci z 2. na 3. novembra si diváci a diváčky po celom Slovensku budú môcť pozrieť vybrané filmy z piatich filmových sekcií – Cesta okolo sveta, Život je krásny, Fókus: Ukrajina, Jeden svet v krátkosti a tiež zo súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva.  

Akreditácia na online premietania, ktorá platí počas celého festivalu, je dostupná v troch cenách, z ktorých si diváci a diváčky môžu sami vybrať. Dvadsať filmov online si môžu pozrieť za 2 eurá, 20 eur alebo 60 eur, podľa vlastných možností. Cieľom je, aby bol festival dostupný pre každého.  

Vstupenky na filmové premietania v kinosálach sú k dispozícii jednotlivo. Viac informácií o vstupenkách, ako aj kompletný program nájdete na webe festivalu.  

Kontakt pre médiá: 

Frédérique Halászová,  

frederika.pr.jedensvet@clovekvohrozeni.sk, 0910 141 593 

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene