Zuzana Slobodová

Na Jednom svete sú víťazmi všetci diváci a diváčky

Na festivale Jeden svet 2023 sa predstavia najnovšie dokumentárne filmy z celého sveta, vrátane špeciálnych kúskov, ktoré boli nedávno ocenené na prestížnych festivaloch. Festival prinesie aj to najlepšie zo slovenskej a českej dokumentárnej scény. Domáce filmy budú už tradične súčasťou súťažnej sekcie dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva.

Pohľad z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje, skladanie tváre Alexandra Dubčeka, príbeh brnianskeho fyzika a vášnivého domáceho majstra, ktorý má nápad ako zachrániť planétu, ale aj osudy ľudí, ktorí musia cestovať za ťažkou prácou do zahraničia. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2023 prinesie okrem svetovej tvorby aj dvanásť slovenských a českých noviniek, ktoré skúmajú minulé, súčasné aj budúce témy, ktoré rezonujú v našom regióne.

Päť česko-slovenských premiér na Jednom svete 

Päť zo slovenských a českých filmov sa na Jednom svete divákom ukážu po prvýkrát. Premiéru na festivale budú mať dokumentárne filmy 15×15×5 Minisalon (1984) (Janek Q Růžička, 2023), Blix not bombs (Greta Stocklassa, 2023), Jiříkovo vidění (Marta Kovářová, 2023), Šťastně až na věky (Jana Počtová, 2022) a Vyšetřovatel (Viktor Portel, 2022).  

muž v galérii

Filmová esej 15×15×5 Minisalon (1984) rozpráva príbeh unikátneho experimentu výtvarníka Joska Skalníka. Umelec v roku 1984 rozoslal po československej výtvarnej scéne drevené krabičky s výzvou na slobodnú umeleckú hru. Výsledkom sú diela 244 umelcov, ktoré spolu tvoria rozmanitý obraz tej doby. Špecifickú postavu sleduje aj film Jiříkovo vidění. Hudobníčka a režisérka Marta Kovářová natočila dokument o svojom otcovi, materiálovom fyzikovi Jiřím Svobodovi, ktorý chce zachrániť planétu. Spoločne sa snažia dostať k tým správnym ľuďom, zažívajú sklamania a na konci sa ocitajú v situácii proti všetkým. Premietanie tohto filmu  bude sprístupnené aj pre sluchovo a zrakovo znevýhodnených divákov. 

Ľudstvo neohrozuje len klimatická kríza, ale aj jeho vlastné činy. Režisérka Greta Stocklassa sa vo filme Blix not bombs snaží pochopiť svet, ktorý je plný vojen, politických extrémov a katastrof. Diskutuje o tom diplomatom Hansom Blixom, ktorý je jedným z posledných členov generácie, ktorá ešte verila, že diplomacia môže zachrániť svet. Vojnou sa zaoberá aj Vyšetrovateľ, ktorý sa vracia ku téme vojnových zločinov počas konfliktu v bývalej Juhoslávii. Hlavná postava Vladimír Dzuro strávil ich vyšetrovaním desať rokov. Príbehy mu uviazli hlboko v pamäti a teraz sa k nim po 25 rokoch vracia, keď prichádza na najdôležitejšie miesta svojho vyšetrovania v Chorvátsku, Srbsku a Bosne a Hercegovine.  

Päticu premiér uzatvára snímka Šťastne až na veky, ktorá skúma päť rôznych podôb lásky. Polyamoria, otvorené manželstvo, či dlhodobý milenecký pomer, režisérka počas niekoľkých rokov sleduje vývoj vzťahov svojich protagonistov a protagonistiek a v rozhovoroch s nimi skúma ich radosti, strasti aj strachy. 

Filmy v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota – ukrajinská režisérka a producentka Mariia Ponomarova, francúzska režisérka Faustine Cros a festivalový dramaturg a medzinárodný filmový distribútor zo Srbska Petar Mitrič. Víťazný film získa okrem originálnej plastiky od Márie Tóthovej aj finančnú cenu vo výške 2 000 EUR od advokátskej kancelárie Detvai Ludik Malý.  

Tie isté filmy budú súťažiť aj o cenu DAFilms Award. Víťazná snímka získa online distribúciu a digitálny marketing na filmovom portáli DAFilms.sk v hodnote 1 000 EUR.  

Mnohé z týchto filmov budú okrem samotných premietní sprevádzané aj diskusiami a sprievodnými podujatiami, ktoré nájdete na webe festivalu.  

Víťazov budú vyberať aj diváci a študenti 

Novinkou tohto ročníka je cena Na druhý pohľad, ktorej víťaza vyberá študentská porota študentov  z FTF VŠMU. Piati študenti a študentky Katedry filmovýchštúdií na toto ocenenie starostlivo vybrali a nominovali päť formálne najoriginálnejších dokumentov spomedzi všetkých celovečerných filmov uvádzaných na Jednom svete. Študentská porota do svojho výberu zaradila snímky Aurorin úsvit, Netancujeme pre nič za nič, Železné motýle, Poznámky z Eremocénu a Matka všetkých lží. 

„Sekcia Na druhý pohľad je cielená na fanúšikov nekonvenčnej dokumentaristiky. Pri výbere filmov boli kladené nároky na ich formálnu stránku. Vyberali sme dokumenty, ktoré originálnym či inovatívnym spôsobom využívajú výrazové prostriedky. Desať snímok, ktoré zodpovedali daným kritériám, sme predložili študentskej porote. Tá udelila päť nominácií a spomedzi nich vybrala aj víťazný film sekcie,”

vysvetľuje koordinátorka poroty Nina Ulická. 

Víťaz ceny Na druhý pohľad získa ročné predplatné Literárnej revue, ktoré do súťaže venovalo Literárne centrum, partner festivalu.

žena

O svojom víťazovi budú môcť rozhodnúť aj diváci a diváčky. Tento rok si budú môcť vybrať svojho favorita spomedzi troch kľúčových filmov – Zlodeji túb, Aurorin úsvit a Je tam ešte niekto? – ktoré si môžu prísť pozrieť aj ľudia so sluchovým a zrakovým znevýhodnením. Všetky tri totiž obsahujú špeciálne titulky a audio komentár cez slúchadlá. Za hlasovanie v diváckej súťaži bude aj tento rok možné získať hodnotné ceny.

„Víťazmi sú však všetci diváci a diváčky Jedného sveta, lebo v priebehu niekoľkých dní uvidia to najlepšie, čo ponúka domáca aj svetová dokumentárna tvorba. Navyše budú môcť režisérky a režisérov súťažných filmov na festivale aj osobne stretnúť a zhovárať sa s nimi. A jednu z nich – režisérku filmu Jiříkovo vidění si dokonca budú môcť vypočuť na koncerte, keďže je frontmankou kapely Budoár staré dámy,”

vymenúva výkonná riaditeľka festivalu Eva Križková.  

Súťažný aspekt festivalu uzatvárajú ceny v rámci špecializovaného programu pre filmových profesionálov Impact Days 2023. „Dni zmeny už po tretíkrát prinesú prednášky a prípadové štúdie zamerané na spoločenský dopad vo filme. Ich súčasťou bude aj workshop pre filmových profesionálov, kde si vybrané filmové projekty pod vedením expertiek pripravia vlastnú impact kampaň. Vyvrcholením workshopu bude prezentácia týchto kampaní, po ktorej porota projekty zhodnotí a ocení,“ hovorí organizátorka Martina Čeretková z filmového festivalu Jeden svet.  

Všetky ceny budú vyhlásené a odovzdané na slávnostnom odovzdávaní cien, vo štvrtok 9. novembra. 

Kompletný program festivalu Jeden svet je už zverejnený na našej webovej stránke www.jedensvet.sk. Na našom webe si už môžete kúpiť aj vstupenky na jednotlivé premietania v bratislavských festivalových miestach, ale aj akreditácie na online filmy, ktoré platia na celý čas trvania festivalu.  

Dvanásť slovenských a českých filmových noviniek, ktoré festival Jeden svet predstaví v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva: 

15x15x5 Minisalon (1984) (Janek Q Růžička, 2023) 
Blix not bombs (Greta Stocklassa, 2023) 
Jiříkovo vidění (Marta Kovářová, 2023) 
Poznámky z Eremocénu (Viera Čákanyová, 2023) 
Skúška umenia (Adéla Komrzý, Tomáš Bojar, 2022) 
Svetloplachosť (Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, 2023) 
Šťastne až naveky (Jana Počtová, 2022) 
Šťastný človek (Soňa G. Lutherová, 2023) 
Turnus (Jaro Vojtek, 2022) 
Územie fantázie (Paula Maľárová, 2023) 
Všetci ľudia budú bratia (Robert Kirchhoff, 2023) 
Vyšetrovateľ (Viktor Portel, 2022) 

Záštitu nad 24. ročníkom festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet 2023 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.

Záštitu nad 24. ročníkom festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet 2023 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová aj primátor Mesta Bratislava Matúš Vallo. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.  

Kontakt pre médiá:

Frédérique Halászová, frederika.pr.jedensvet@clovekvohrozeni.sk, 0910 141 593

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene