Eva Krížková

Nové členky filmového programu Medzinárodného festivalu dokumentárneho filmu Jeden svet 

S potešením oznamujeme, že sme úspešne ukončili výberové konanie pre nových členov a členky programového tímu Jedného sveta. Chceme sa veľmi pekne poďakovať všetkým uchádzačom a uchádzačkám, ktoré sa prihlásili. Prišlo k nám množstvo žiadostí a hoci všetky boli hodnotné, mohli sme si vybrať len troch ľudí, každého ako odborníka na kinematografiu z iného kontinentu ako ten náš: z Afriky, Južnej Ameriky a Ázie.  

Lerato Bokako, Natalia Christofoletti Barrenha a Olivia Popp budú s nami od marca spolupracovať na programe medzinárodných dokumentárnych filmov. Majú rozsiahle znalosti a skúsenosti vo svojich regiónoch a budú tiež poskytovať tipy na filmy z týchto oblastí. Budú spolupracovať s riaditeľkou festivalu Evou Križkovou, filmovou dramaturgičkou a koordinátorkou filmového programu Katarínou Gališinovou a koordinátorkou programu Jeden svet na školách Michaelou Kollárikovou. Okrem nich sa k tímu pridá Tereza Rozálie Koldová, ktorá prispeje k výbere filmov pre našu súťaž: Slovensko a Česká republika za ľudské práva. Filmový program 25. ročníka festivalu bude teda ešte rozmanitejší a inkluzívnejší než v predchádzajúcich rokoch. 

Cítime sa poctení, že môžeme spolupracovať s takými skvelými odborníčkami, filmovými kritičkami a festivalovými programátorkami, a tešíme sa na spoluprácu s nimi aj v budúcich ročníkoch festivalu. 

Viac informácií o členkách nášho programového tímu nájdete nižšie. 

Lerato Bokako 

Ako selektorka filmových festivalov a autorka článkov o filmoch má Lerato Bokako hlbokú vášeň pre rozprávanie príbehov a africký film. Lerato spolupracovala s radom filmových festivalov, od miestnych po medzinárodné, a má vycibrený zrak na objavovanie nových a vzrušujúcich hlasov v kinematografii. Okrem svojej programovej práce je Lerato aj autorkou článkov, ktoré sa venujú filmu a populárnej kultúre. Jej písanie bolo publikované v rôznych médiách, vrátane Cosmopolitan SA, Art Facto a Aurora Sustainability. Lerato sa zaväzuje k propagácii rozmanitých a inkluzívnych hlasov a verí, že umenie má silu spájať a inšpirovať. 

Natalia Christofoletti Barrenha 

Natalia Christofoletti Barrenha je filmová výskumníčka a selektorka so špecializáciou na latinskoamerický film. Absolvovala postdoktorandský výskum na Universidade Estadual de Campinas (Brazília) a bola hosťujúcou spolupracovníčkou na KU Leuven (Belgicko), Univerzite Komenského a Akadémii múzických umení – VŠMU, obidve v Bratislave (Slovensko). Je autorkou diel Espaços em conflito. Ensaios sobre a cidade no cinema argentino contemporâneo (2019) a A experiência do cinema de Lucrecia Martel: Resíduos do tempo e sons à beira da piscina (2014. Preložené do španielskej verzie v roku 2020) a spoluautorkou zborníka ReFocus: The Films of Lucrecia Martel (2022). Natalia momentálne pracuje ako projektová manažérka a kurátorka programu na Kultúrnom oddelení veľvyslanectva Brazílie v Londýne, kde spoluorganizuje Helena Solberg Cineclub. Je tiež spoluzakladateľkou Cinema Mentiré, dočasného filmového klubu prezentujúceho latinskoamerické filmy vo Veľkej Británii. Organizovala niekoľko filmových prehliadok v Brazílii a prispela do programu viacerých filmových festivalov, inštitúcií a publikácií po celom svete, ako napríklad Alchemy Film and Moving Image Festival, Electric Palace Cinema Hastings, London Short Film Festival, Centro Cultural São Paulo, BAFICI – Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente, tranzit.sk, Cervantes Institute, Mubi Notebook a ďalších. 

Olivia Popp 

Olivia Popp je tchajwansko-americká spisovateľka, kritička a filmová selektorka so sídlom v Berlíne. Je prispievateľkou pre filmový portál Cineuropa a svoje články uverejňuje aj v Talking Shorts, Crooked Marquee a ďalších. Najnovšie bola členkou Medzinárodnej ľudovej poroty na Five Flavours Asian Film Festival a zúčastnila sa programu Talent Press na Berlinale Talents. 

Tereza Rozálie Koldová 

Tereza má magisterský titul v obore strih z FAMU v Prahe. Jej profesionálne skúsenosti zahŕňajú širokú škálu projektov, predovšetkým dokumentárnych filmov a trailerov. Okrem toho je autorkou krátkych dokumentárnych filmov, pričom si získala významné uznanie za film „The Last Prior“ na rôznych festivaloch v Českej republike aj v zahraničí. V súčasnosti Tereza dokončuje trojročný projekt nakrútený vo formáte super8. Je aktívnou lektorkou v edukačných iniciatívach a zároveň pôsobí ako regionálna manažérka workshopu pre dokumenty v štádiu strihu –  dok.incubator CZ&SK. 

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene