Zuzana Slobodová

Základným princípom 24. ročníka Jedného sveta bola vzájomná starostlivosť a budovanie komunity (záverečná správa)

Obsah

  • Jeden svet v číslach
  • Inkluzívny dizajn
  • Nepočujúca režisérka z Los Angeles, aj ukrajinská dokumentaristka so skúsenosťou priamo z vojnových zákopov 
  • Víťazné filmy
  • Jeden svet na školách
  • Viditeľnosť festivalu
  • Citlivé témy tento rok otváral Jeden svet naživo a prostredníctvom streamu zapojil aj divákov z celého Slovenska
  • Industry program Dni zmeny pre slovenských filmárov a filmárky a divákov so záujmom o spoločenskú zmenu 
  • Záleží nám ľuďoch a na životnom prostredí   
  • Jeden svet spája tých, ktorí nazerajú na svet a spoločnosť rovnako   
  • Partneri Jedného sveta

V roku 2023 prebehol festival Jeden svet v hybridnej podobe už po tretí raz. Online formou v spolupráci s portálom DAFilms.sk bolo sprístupnených 27 projekcií pre verejnosť, naživo v kinosálach 36 projekcií pre verejnosť. Hlavnou témou ročníka bola LÁSKA.  

Rovnako ako minulý rok, online podoba umožnila festivalu sprístupniť svoj obsah aj divákom a diváčkam z iných kútov Slovenska. Okrem toho aj rodičom na rodičovskej dovolenke, fyzicky hendikepovaným ľuďom a ďalším, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť zúčastniť sa premietaní v kinosálach. Novinkou bola možnosť pozerať všetky filmy v online ponuke neobmedzene počas celého týždňa a inkluzívna cenová politika. Jej súčasťou bola online akreditácia sprístupnená už od 2 EUR. Po prvýkrát Jeden svet uviedol blok krátkych filmov pre najmenších v spolupráci s festivalom Fest Anča.

Program v kinosálach umožnil divákom a diváčkam užiť si atmosféru živých stretnutí, vzájomnej podpory a inšpiratívneho dialógu. Priniesol premiéry nových slovenských, českých ale aj medzinárodných filmov s účasťou ich tvorcov a po projekciách sa často aj hodinu živo diskutovalo. V priebehu festivalového týždňa došlo nielen k rozhovorom, ale aj k novým spoluprácam a priateľstvám, pričom sa stretli oblasti a komunity, ktoré doteraz o sebe vedeli len okrajovo. Napríklad nevidiaci divák s maďarskou impact producentkou, alebo americká režisérka so svojím srbským hudobným producentom, ktorého v Bratislave stretla naživo po prvý raz. 

Jeden svet v číslach

Inkluzívny dizajn 

Jeden svet už štvrtý rok postupne sprístupňuje svoj program rôznym znevýhodneným skupinám divákov, ako sú nevidiaci a slabozrakí, nepočujúci, ľudia bez domova, seniori, rodičia s malými deťmi na rodičovskej dovolenke a ďalší. O tom, že inklúzia dnes už leží v základoch organizácie festivalu svedčí aj jeho otvorenie. Jeden svet 2023 bol otvorený filmom americkej nepočujúcej režisérky a pozvaných hostí slávnostným večerom sprevádzal nepočujúci moderátor Michal Hefty.

Po štyroch rokoch práce na inkluzívnom dizajne a jeho komunikácii navonok sa dá povedať, že Jeden svet sa stal jasne viditeľným priekopníkom tejto témy v slovenskom audiovizuálnom prostredí, ale aj priamo v diváckych komunitách, ktorých sa táto téma dotýka, v očiach kľúčových kultúrnych a audiovizuálnych inštitúcií vrátane Ministerstva kultúry a na verejnosti. 

V roku 2023 Jeden svet sprístupnil 4 projekcie v kinách a 3 online nepočujúcim, nevidiacim a slabo vidiacim divákom. Diskusie s tvorcami po týchto projekciách v kinách boli tlmočené do slovenského posunkového jazyka. Jeden svet nielenže sprístupňuje projekcie inkluzívne, čo znamená, že diváctvo s poruchami zraku a sluchu sleduje filmy nerušene spoločne s bežným diváctvom v jednej kinosále s pomocou špeciálnych tituliek a audiokomentára, ale pre nepočujúcich a nevidiacich sme pripravili aj zmysluplné sprievodné aktivity. Takou bola napríklad diskusia o kvalite audiokomentára po projekcii filmu Aurorin úsvit, či workshop nahrávania filmového zvuku v teréne. Novinkou bola aj zmena prístupu k obľúbenej súťaži o divácku cenu festivalu. Tento rok sa do nej mohli zapojiť aj diváci s poruchou zraku a sluchu. 

V spolupráci so Sekciou sociálnych vecí Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy zvýšil Jeden svet prístupnosť programu aj pre seniorov. Na vybranú časť programu, ošetrenú zväčšenými slovenskými titulkami pozývala Sekcia sociálnych vecí 29 proseniorských organizácií v 17 mestských častiach. Už druhý rok sa v rámci Jedného sveta konala aj špeciálna projekcia pre obyvateľstvo Domu tretieho veku, tento raz si seniori a seniorky pozreli film na vlastné želanie – španielsky dokument Tajný agent.  

Po úspešnom minuloročnom premietaní v spolupráci s OZ Vagus sa aj tento rok premietalo v komunitnom centre Domec. Tentoraz si tam ľudia bez domova spolu s verejnosťou mohli pozrieť úplne nový slovenský film Všetci ľudia budú bratia o živote Alexandra Dubčeka. Po projekcii o svojich dojmoch diskutovali naživo v Domci s režisérom filmu, Robom Kirchoffom. Diskusia s ľuďmi bez domova prebehla tento rok aj po premietaní slovenského filmu Čiary, ktorý zobrazuje ulice Bratislavy. Ich obyvatelia sa stretli s režisérkou na premietaní v Nocľahárni a útulku Sv. Vincenta de Paul.

Podarilo sa nám zapojiť osem študentov Strednej odbornej školy pre žiakov s telesným postihnutím z Mokrohájskej cesty v Bratislave ako plnohodnotných dobrovoľníkov a dobrovoľníčky a vyškoliť špeciálne dobrovoľníctvo na pomoc a podporu diváčkam a divákom s poruchami sluchu a zraku. 

Okrem sprístupňovania vlastného obsahu sa Jeden svet kontinuálne venuje aj presadzovaniu prístupnosti v kultúrnych politikách a v činnosti audiovizuálnych inštitúcií. Pozrite si záznam z diskusie Audiovízia bez bariér III., ktorej sa tento rok zúčastnila aj Oľga Davalová (odborníčka zo sekcie médií, audiovízie a autorského práva, Ministerstvo kultúry SR) a Gabriele Uzzo (expert na prístupnosť z Talianska).  

Nepočujúca režisérka z Los Angeles, aj ukrajinská dokumentaristka so skúsenosťou priamo z vojnových zákopov 

Jeden svet tento rok hostil 14 zahraničných a veľké množstvo slovenských hostí. Filmárky a  filmári, ľudskoprávni aktivisti, spisovatelia a  ďalšie osobnosti sa v priebehu 7 dní naživo stretávali, zoznamovali a  viedli dialóg nie len v kinosálach, ale aj pri neformálnych stretnutiach, plánovaní kampaní na dosiahnutie spoločenskej zmeny, či napríklad aj na čaji v komunitnom centre Mareena. 

Hviezdou festivalu bola tento rok americká dokumentaristka Alison O’Daniel, ktorá svoj film Zlodeji túb premiérovala na najväčšom festivale dokumentárnych filmov na svete – Sundance. Okrem nej navštívili Jeden svet v dňoch 3. až 9. novembra napríklad aj francúzska režisérka Faustine Cros, ktorá tu nečakane spoznala partizánsku minulosť svojho starého otca, česká režisérka a hudobníčka Marta Kovářová, ktorá stihla usporiadať spolu so svojim otcom menší klimatický protest v uliciach Bratislavy a mnohé ďalšie osobnosti nie len filmárskeho sveta. Ukrajinská režisérka Alisa Kovalenko odprezentovala bratislavským divákom svoj film o tínedžeroch z Donbasu, Nestratíme sa. Keďže sama okrem nakrúcania dokumentárnych filmov pôsobí aj ako vojačka v ukrajinskej armáde, podelila sa o svoje skúsenosti z vojnových zákopov v streamovanej diskusii s Denníkom N.

Víťazné filmy 

O filme, ktorý sa stal víťazom sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva rozhodla trojčlenná medzinárodná porota – ukrajinská režisérka a producentka Mariia Ponomarova, francúzska režisérka Faustine Cros a festivalový dramaturg a medzinárodný filmový distribútor zo Srbska Petar Mitrič.    

Medzinárodná odborná porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu slovenskej režisérke Viere Čákanyovej za jej experimentálny dokumentárny film Poznámky z Eremocénu. Režisérka Viera Čákanyová nakrútila film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Vo filme Poznámky z  Eremocénu vedie fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja. Vo filme zvedavo a kriticky skúma potenciál technológie „blockchain“ a umelej inteligencie.  

Porota Jedného sveta tento rok udelila aj špeciálne uznanie dokumentu Jiříkovo vidění, ktorý diváci Jedného sveta mohli vidieť vo festivalovej premiére. Režisérka Marta Kovářová v tomto filme spojila sily so svojím otcom, fyzikom Jiřím, aby sa spoločne skúsili aspoň niekam posunúť v boji proti klimatickej kríze, ktorý sa ale miestami zdá byť bojom proti veterným mlynom.

Tento rok mali súťažné snímky možnosť získať aj cenu DAFilms.sk. Promo balíček k uvedeniu filmu na portáli DAFilms.sk získal oficiálny slovenský kandidát na Oscara, Svetloplachosť režisérov Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského. 

O jednej z cien na festivale Jeden svet rozhodovali študenti z FTF VŠMU, ktorí vyberali víťaza ceny Na druhý pohľad. Piati študenti a študentky Katedry filmových štúdií sa, podobne ako medzinárodná porota, rozhodli toto ocenenie odovzdať slovenskému filmu Poznámky z Eremocénu.    

V neposlednom rade o svojom favoritovi rozhodovali aj samotní návštevníci a návštevníčky festivalu 

V diváckej súťaži si mohli vyberať z troch hlavných filmov, ktoré boli prístupné aj pre nevidiacich a nepočujúcich ľudí – Zlodeji túbAurorin úsvit a Je tam ešte niekto? Jednoznačným favoritom sa stalo nadčasové audiovizuálne dielo nepočujúcej režisérky Alison O’Daniel, Zlodeji túb

Jeden svet na školách 

Učiteľstvo malo aj tento rok možnosť prihlásiť svoje triedy na online sledovanie dvoch dokumentárnych filmov, ktoré boli dostupné aj s titulkami s úpravou pre ľudí so sluchovým znevýhodnením. Projekcie boli doplnené nadväzujúcimi naživo streamovanými diskusiami k obom filmom s možnosťou tlmočenia do slovenského posunkového jazyka. Žiačky a žiaci sa do diskusií aktívne zapájali a priamo kládli hostkám otázky prostredníctvom internetovej platformy Slido. 

Film Život v Kábule sleduje osudy Rahy a Marwy, dvoch mladých žien z Afganistanu, ktorých životy sa úplne zmenili, keď v lete 2021 Taliban opäť získal moc. Tento animovaný dokumentárny film je postavený na stovkách hlasových záznamov, ktoré si Raha a Marwa vymenili s novinárkou Caroline Gillet počas niekoľkých mesiacov po tejto udalosti.  

Pozvanie do diskusie prijala Meena Sulaimankhail, študentka medicíny v Bratislave pôvodom z Afganistanu. Žije na Slovensku už 4 roky, no v auguste 2021 bola na prázdninách u rodičov v Kábule a čelila rovnakým otázkam, ako protagonistky filmu. Žiactvu odpovedala úprimne na ťažké, ale aj úsmevné otázky o živote v Afganistane, kultúrnych rozdieloch a jej skúsenostiach.  

Život prvej rómskej spisovateľky Eleny Lackovej a jej pravnučky Alžbety Ferencovej žiactvu priblížil film O BARIPEN Hrdosť režisérky Very Lackovej. Vďaka spisovateľkiným autentickým hlasovým nahrávkam a zachovaným archívnym záberom sa spolu s ňou ponorili do spomienok na dobu holokaustu i komunistickej diktatúry. 

Zážitok z filmu doplnila diskusia s Michaelou Mudroňovou, koordinátorkou kariérneho poradenstva organizácie Človek v ohrození a Ingridou Oláhovou, ženou Rómkou, ktorá zdieľala svoj ťažký, no inšpiratívny príbeh cesty od straty domova, postavenia sa na vlastné nohy až za vzdelaním a prácou, ktorá ju napĺňa. 

Projekcia dokumentárneho filmu Zlodeji túb, americkej nepočujúcej režisérky Alison O’Daniel v Kine Klap na Filmovej a Televíznej fakulte VŠMU bola prispôsobená aj pre potreby osôb s poruchami sluchu, reči, či autistického spektra. 45 žiačok a žiakov, ktorí na projekciu prišli, mali možnosť po filme diskutovať priamo s režisérkou. Alison si diskusiu pochvaľovala a bola vďačná za sofistikované otázky, ktoré podľa jej vlastných slov nedostala z publika ani na veľkých festivaloch v zahraničí.  

Žiactvo následne v spolupráci s FTF VŠMU absolvovalo prehliadku ateliérov a učební fakulty, kde zistili ako sa tvoria filmy, strihá zvuk, animuje. Veríme, že časť z nich zážitok motivuje k štúdiu filmu na FTF, ktorá je otvorená aktívnej inklúzii a prístupnosti pre všetkých.

Viditeľnosť festivalu   

Citlivé témy tento rok otváral Jeden svet naživo a prostredníctvom streamu zapojil aj divákov z celého Slovenska 

Komplexné debaty na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti a objavujú sa vo filmoch, otázky demokratickej spoločnosti, ľudských práv a vzťahu človeka k prostrediu v ktorom žije, sú už neodmysliteľnou súčasťou Jedného sveta. Po troch rokoch, kedy sa v dôsledku COVID19 Jeden svet zameriava na diskusie v online prostredí, prebehla v roku 2023 väčšina zase naopak – naživo s dôrazom na živý medziľudský kontakt. Diváci to ocenili a nebáli sa do diskusií aktívne vstupovať vlastnými otázkami, vlastnými podnetmi a príbehmi. 

Industry program Dni zmeny pre slovenských filmárov a filmárky a divákov so záujmom o spoločenskú zmenu 

Industry program, ktorý nesie názov Dni zmeny, sa v rámci Jedného sveta konal už po tretíkrát. Jeho zámerom je prepájať filmových tvorcov s potenciálnymi donormi, neziskovými organizáciami, inštitúciami, médiami, tvorcami politík a rôznymi odborníkmi na konkrétne témy a zároveň slovenskému obecenstvu do hĺbky predstavovať tému impactu, spoločenského dosahu filmu. Toto všetko prostredníctvom prednášok, prípadových štúdií a diskusií.

Industry program Dni zmeny sa skladal z niekoľkých častí. Pre filmových tvorcov a širokú verejnosť so záujmom o tému, boli určené prednášky s názvami Spoločenská zmena a film, Spoločenský dosah filmu a filmová distribúcia a Zmysluplné partnerstvá pre film. Ďalšiu časť programu tvorili premietania troch dokumentárnych filmov, v rámci programu festivalu a následné diskusie s ich tvorcami, ktorí tému filmu a ich impakt kampaň a aktivity spojené s filmom priblížili viac. Išlo o filmy Jiříkovo vidění, Hamletov syndróm a Neviditeľné krajiny.  

Od 6. do 9. novembra 2023 sa konal v rámci Dní zmeny workshop, určený pre filmových tvorcov a ich konkrétne filmové projekty, ktorí pod vedením odborníčok na tému filmového impaktu a spoločenského dosahu filmu, maďarskou producentkou a distribútorkou Orsolyou Komlósi, filmovou producentkou Evou Pavlovičovou a Alexandrou Polákovou Suchalovou, vysokoškolskou pedagogičkou a výskumníčkou, tvorili vlastnú impakt kampaň s dopadom na spoločnosť.  

V roku 2023 sa do workshopu prihlásilo celkovo šesť filmových projektov, z ktorých boli vybrané tri dokumentárne filmy: Údolie vdov (autori Miro Jelok, Katarína Jonisová), Všetko o Ukrajine (autori Zuzana Chadimová, Pavol Kohút, Miko Angelov), Daniel, obeť fašizmu (autori Eduard Cicha, Dominik Jursa, Barbara Janišová Feglová, Roman Pivovarník). 

Výstupom workshopu a práce zástupcov filmových projektov bola verejná prezentácia projektov a ich impact kampaní, za prítomnosti expertov na dané témy a poroty v zložení Diana Tabakov, pôsobiaca v Českej televízii, zakladateľka platformy DAFilms.cz, Dária Hamajová, riaditeľka odboru kreativity a vzdelávania Ministerstva kultúry SR a Dominik Hronec, z distribučnej spoločnosti Film Europe.  

Po prezentácií sa zástupcovia filmových projektov stretli samostatne s expertmi na témy, s ktorými ich filmy a impact kampane súviseli. Bol to priestor na hlbšie spoznanie filmových projektov a možných pracovných prepojení do budúcna.

Experti a expertky, ktorí sa zúčastnili verejných prezentácií projektov a následne diskutovali s filmovými tvorcami, súdoc. Mgr. Tomáš Lánczos, PhD., Katedra geochémie, Prírodovedecká fakulta, UK Bratislava; Mgr. Peter Vojtko, PhD., riaditeľ odboru geológie, Ministerstvo životného prostredia SR; Mária Kadlecová, agentúra MILK; Lenka Putalová, globálne vzdelávanie, Človek v ohrození; mjr. Mgr. Jakub Gajdoš, národná kriminálna agentúra, Prezídium Policajného zboru, Ministerstvo vnútra SR; Sandra Polovková, riaditeľka organizácie Post Bellum; Maroš Chmelík, Centrum komunitného organizovania; PaedDr. Ján Orlovský, riaditeľ Migračného úradu, Ministerstvo vnútra SR; Petra Achbergerová, riaditeľka odboru migrácie a integrácie, Migračný úrad MV SR; Amra Sarajlič, odbor migrácie a integrácie, Migračný úrad MV SR; Ivan Brezina, špecialista na sociálne zmeny a zmeny správania, UNICEF. 

Workshop v rámci industry programu Dni zmeny nemal jedného výhercu, hodnotné ceny si odniesli všetci účastníci na základe rozhodnutia poroty: Údolie vdov – akreditácie pre tvorcvo filmu na filmový festival Movies that Matters v Holandsku a taktiež dve projekcie filmu v Kine Film Europe v Bratislave a Kine Edison v Prahe; Daniel, obeť fašizmu – vyhotovenie a zabezpečenie výroby šesť dielneho podcastu od podcastovej platformy ZNELO; Všetko o Ukrajine – ďalšia konzultácia projektu a impact kampane s tútorkou Orsolyou Komlosi.  

Záleží nám ľuďoch a na životnom prostredí   

Jeden svet kladie dôraz na ekologický priebeh podujatia. Do programu zaraďuje filmy, ktoré adresujú výzvy v oblasti životného prostredia a klimatickej krízy a organizuje k nim sprievodné podujatia. Festivalová produkcia sa usiluje v čo najväčšej miere o to, aby všetky reklamné a marketingové produkty spĺňali štandardy ekologickej výroby a trvalo udržateľnej spotreby. 

Minulý rok sa po konzultácii s divákmi rozhodli organizátori festivalu ustúpiť od výroby akýchkoľvek darčekových a reklamných predmetov úplne a ani tento rok od myšlienky nulovej produkcie nadbytočných produktov neustúpili. 

Našich zahraničných hostí motivujeme cestovať vlakom a mnohí z nich zareagovali pozitívne a s porozumením a využili na svoju cestu železnice. 

Všetky balóny použité pri experimentálnych projekciách filmu Zlodeji túb boli následne využité pri tvorbe umeleckej inštalácie Jednota dychu. 

Jeden svet spája tých, ktorí nazerajú na svet a spoločnosť rovnako   

Festival Jeden svet je unikátny vo veľkom množstve zapojených organizácií, inštitúcií, akademických pracovísk, hnutí a jednotlivcov. Umožňuje im podieľať sa na príprave a realizácii festivalu, či už finančne, vecným darom, informovaním, alebo podieľaním sa na programe a tvorbe obsahu festivalu. Je dôležité zdôrazniť spoločný záujem partnerov byť súčasťou širšieho hnutia zapojeného do riešenia spoločenských a ľudsko-právnych výziev na Slovensku a vo svete.    

Táto unikátna charakteristika s dôrazom na etický fundraising a spoluprácu je dlhodobým záujmom nielen festivalu, ale aj hlavného organizátora, ktorým je nezisková organizácia Človek v ohrození. 

Ďakujeme partnerom

Organizátori

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene