Zuzana Slobodová

Poznáme víťazov Jedného sveta 2023. Poroty ocenili dialóg so svojím budúcim ja, aj neúnavný boj s klimatickou krízou 

Festival Jeden svet vo štvrtok 9. novembra vyvrcholil odovzdaním cien víťazným dokumentárnym filmom. Medzinárodná odborná porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu slovenskej režisérke Viere Čákanyovej za jej experimentálny dokumentárny film Poznámky z Eremocénu. Ceny si na pódiu prevzali aj ďalšie filmy a o svojom najobľúbenejšom dokumente rozhodli aj diváci a diváčky festivalu.  

Eremocén znamená Doba osamelosti

Režisérka Viera Čákanyová nakrútila film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Vo filme Poznámky z  Eremocénu vedie fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja. Vo filme zvedavo a kriticky skúma potenciál technológie „blockchain“ a umelej inteligencie. S umelou inteligenciou vo filme aj priamo experimentuje a kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy z 3D skenera.  

O filme, ktorý sa stal víťazom sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva rozhodla trojčlenná medzinárodná porota – ukrajinská režisérka a producentka Mariia Ponomarova, francúzska režisérka Faustine Cros a festivalový dramaturg a medzinárodný filmový distribútor zo Srbska Petar Mitrič.  

„Vedený veľkorysou zvedavosťou, tento tvorivý dokument rozvíja silou strihu, estetiky a rozprávania, ktorá sa spojí, aby zosobňovala (seba)reflexiu bohatej citlivosti a inteligencie. Jeho silný hlas, spolu s rôznorodou textúrou a majstrovským spracovaním materiálu, má prívetivý tón a zároveň horí svojou naliehavosťou v našej súčasnosti,” odôvodňuje rozhodnutie porota.  

Režisérka Viera Čákanyová si na slávnostnom odovzdávaní prevzala finančnú odmenu vo výške 2,000 eur od advokátskej kancelárie Detvai Ludik Malý a originálnu plastiku od výtvarníčky Márie Tóthovej. 

„Láska je určitá úroveň bytia. Nie sme schopní ju dosiahnuť rovnako a preto je pre niekoho len ilúziou. Aj napriek týmto odlišnostiam, ktoré prinášajú riziká a neistotu, sa do tejto spleti zamotávame dobrovoľne. Ale vyvíjame sa a svet, ktorý sa neustále mení, je plný nových objavov. Začíname ho preciťovať novým spôsobom a napokon je to Láska čo stojí pri zrode svetla,” vysvetľuje svoj koncept Mária Tóthová. 

Boj za lepší svet získal špeciálne uznanie 

starý muž v posteli
Jiřikovo vidění

„Tatko si vždy zvykol myslieť, že sám urobí všetko najlepšie,” spievajú režisérka a hudobníčka Marta Kovářová a jej otec, vedec a kutil Jiří Svoboda v titulnej piesni celovečerného filmu Jiříkovo vidění. Vo filme Jiříkovo vidění však spojil sily práve s ňou – so svojou dcérou Martou – aby sa spoločne skúsili aspoň niekam posunúť v boji proti klimatickej kríze, ktorý sa ale miestami zdá byť bojom proti veterným mlynom.  

Materiálový fyzik Jiří Svoboda má totiž nápad ako zachrániť planétu. Spolu s Martou, ktorá celý proces dokumentovala, sa nielen vo filme, ale aj cez jeho neskoršie premietania snažia dostať k tým správnym ľuďom. Priamo vo filme však môžeme sledovať koľko sklamaní a neúspechov po ceste zažívajú a ako sa nakoniec ocitajú v situácii proti všetkým.  

„Ako ďaleko môže človek zájsť pri podporovaní ambícií milovanej osoby? Režisérka si vybrala formu denníka a prostredníctvom úprimnosti, humoru, punkovej energie a starostlivého prístupu k hlavnému hrdinovi – svojmu otcovi, uspela,” vysvetľuje medzinárodná porota svoje rozhodnutie odovzdať práve tomuto filmu Špeciálne uznanie v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva.  

Tvorcovia filmu získali balík kníh od hlavného mediálneho partnera Aktuality.sk, ako aj voucher na mediálnu podporu v hodnote 5,000 eur a polročné predplatné Aktuality Navyše. 

Obidva víťazné filmy – Poznámky z Eremocénu aj Jiříkovo vidění budú od obeda 10. novembra po dobu 24 hodín dostupné na zhliadnutie online na našom webe. Filmy si možno pozrieť s festivalovou akreditáciou, ktorej cena začína už od 2 eur a dá sa zakúpiť priamo na stránke.  

Filmy v sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva súťažili aj o špeciálnu cenu DAFilms Award

Ocenenie získal oficiálny slovenský reprezentant na Oscara, dokumentárny film Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského Svetloplachosť 

„Príbeh detí, ktorých rodičia ukrývajú dlhé mesiace v tuneloch charkivského metra pred padajúcimi bombami, sa odohráva vo zvláštnom bezčasí. Deň sa nedá rozoznať od noci a svet sa zúžil na príliš malý mikropriestor. 12-ročný Nikita spolu s kamarátkou Viki ale vytvárajú v pasci vojny svoj vlastný hravý, krehký svet, ktorý je zároveň nádejou, že na konci každého tunela je napokon svetlo. Za túto nádej sme rozhodli udeliť cenu DAFilms.sk filmu Svetloplachosť” hovorí Dorota Zacharová, kurátorka DAFilms.sk. 

Víťazná snímka získa online distribúciu a digitálny marketing na filmovom portáli DAFilms.sk v hodnote 1000 eur.  

Študenti sa zhodli s medzinárodnou porotou 

O jednej z cien na festivale Jeden svet rozhodovali študenti z FTF VŠMU, ktorí vyberali víťaza ceny Na druhý pohľad. Piati študenti a študentky Katedry filmových štúdií sa, podobne ako medzinárodná porota, rozhodli toto ocenenie odovzdať slovenskému filmu Poznámky z Eremocénu.  

kozmonaut
Poznámky z Eromocénu

„Svojou vizionárskou hodnotou bude dôležitým a aktuálnym filmom pri zmýšľaní v období nadchádzajúcich kritických rokov,” uviedol k víťaznej snímke jeden z členov poroty, Eduard Slamka. Víťazka ceny Na druhý pohľad získala ročné predplatné Literárnej revue, ktoré do súťaže venoval jeden z partnerov festivalu, Literárne centrum. 

V neposlednom rade o svojom favoritovi rozhodovali aj samotní návštevníci a návštevníčky festivalu

V diváckej súťaži si mohli vyberať z troch hlavných filmov, ktoré boli prístupné aj pre nevidiacich a nepočujúcich ľudí – Zlodeji túb, Aurorin úsvit a Je tam ešte niekto? 

Jednoznačným favoritom sa stalo nadčasové audiovizuálne dielo nepočujúcej režisérky Alison OʼDaniel, Zlodeji túb. Film bol jedným z kľúčových dokumentov festivalu Jeden svet, keďže reprezentoval inkluzívnosť, ktorá sa niesla celým tohtoročným programom.  

Jeho premietania boli doplnené aj o špeciálny prvok – nafukovacie balóny, z ktorých následne študentky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Nawras Rashed a Liubov Shestakova, vytvorili živú inštaláciu s názvom Jednota v dychu (Unity in Breath). 

Odovzdaním cien sa ale Jeden svet nekončí

Vybrané filmy si v rámci projektu Jeden svet v komunitách môžu pozrieť diváci v rôznych kinách a kultúrnych centrách po celom Slovensku. 

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2023 sa konal pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a primátora Mesta Bratislava Matúša Valla. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.  

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene