Lenka Kačmárová

„Tvoja vulva!” otvorí na festivale Jeden svet témy feminizmu, ženskej sexuality a boja proti útlaku

V susednom Poľsku sledujeme najväčšie protesty proti sprísneniu interrupcií. Státisíce ľudí v uliciach žiadajú odstúpenie vlády a bojujú proti jednému z najprísnejších interrupčných zákonov v celej Európskej únii.

Slovenské ženy pred pár dňami len o jeden hlas unikli schváleniu nového, prísnejšieho zákona o interrupciách, ktorý navrhli konzervatívni politici a političky. Má žena právo rozhodovať o svojom tele? Prečo sa politici a političky tak zaujímajú o obmedzovanie reprodukčných práv žien? Aj na tieto témy chce poukázať tohtoročný Medzinárodný filmový festival Jeden svet, a to formou online výstavy, kde predstaví veľmi netradičné diela renomovanej islandskej umelkyne Kristín Gunlaugsdóttir. V spolupráci s mesačníkom Kapitál vznikol online projekt, ktorý prepája originálne obrazy islandskej umelkyne s mizogýnnymi a šovinistickými výrokmi slovenských politikov. Projekt graficky spracoval Dávid Koronczi. Jeho súčasťou bude aj diskusia s názvom Nikoho som tým neponížil. Akurát nejaké frustrované ženy.

Maľby vagín sú vzburou proti útlaku

Kristín Gunlaugsdóttir vystavuje v galériách a múzeách po celom svete. V jej tvorbe dominujú obrazy vagín v nadrozmernej veľkosti. Tie nie sú mienené ako prvoplánová provokácia, či snaha šokovať. Sú hľadaním odpovedí na to, kto sme, aký vzťah prechovávame k vlastnému telu, pôžitku z neho, ako vnímame samé seba a ako nás vidí spoločnosť. Čo od nás očakáva a ako sa môžeme vnútorne oslobodiť od stereotypizácie a posudzovania.

“Kristíninu tvorbu sledujem už niekoľko rokov. Je výraznou kultúrnou osobnosťou, ktorej diela zarezonovali naprieč Európou i mimo nej. Jej tvorba v sebe nesie silné filozofické i feministické posolstvo. Venuje priestor ženskej sexualite a role ženy v celej jej celistvosti. Kristín sa okrem ženskej sexuality venuje aj téme rakoviny ženských orgánov, starnutiu, stigmatizácii pohlavných ochorení, religiozite, či materstvu. Prepája tieto aspekty dokopy a vnáša do svojich diel hĺbku a komplexnosť,” hovorí umelecká riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabiánová.

„Chceli sme, aby jej diela boli prepojené so slovenskou realitou. Aby univerzálna ľudská túžba po slobode, zhmotnená v jej tvorbe, bola prepojená na lokálnu snahu našich politikov túto slobodu oklieštiť,” dodáva.

Online výstava „Tvoja vulva!” reflektuje súčasné dianie na Slovensku i u našich poľských susedov. Výstava je reakciou na opätovnú snahu obmedziť reprodukčné práva žien, dosiahnuť kontrolu nad ženskými telami a životmi. Je to vzbura proti nátlaku. Vyjadrenie nesúhlasu i odboja. Cez vlastné slová politikov nastavuje zrkadlo tomu, ako vnímajú postavenie žien v spoločnosti.

„Moja práca je o tom, čo to znamená byť človekom. Som presvedčená, že nikdy nedosiahneme svoje ciele, pokiaľ nebudeme všetci jednotní – spoločne ako ľudstvo, muži aj ženy. My všetci. Moja práca sa zaoberá predovšetkým ženským svetom, keďže ňou sama som. Chcem vyobraziť útlak a násilie namierené proti ženám v priebehu storočí, aby všetky ženy mohli pozerať na seba s láskou, hrdosťou a akceptovaním toho, kým sú, a dať svojej existencii jedno veľké ÁNO,” hovorí Kristín Gunlaugsdóttir.

Diela islandskej umelkyne budú postupne zverejňované na Facebooku filmového festivalu Jeden svet. Celú galériu môžete nájsť nižšie.

Online výstava Tvoja vulva! vyvrcholí diskusiou s názvom Kapitalks: Nikoho som tým neponížil. Akurát nejaké frustrované ženy,“ ktorá sa koná v spolupráci s mesačníkom Kapitál. Islandská umelkyňa Kristin Gunlaugsdóttir na nej predstaví svoju jedinečnú tvorbu, čím otvorí debatu o náraste neokonzervativizmu na Slovensku aj v strednej Európe, o obmedzovaní reprodukčných práv, či o súčasnej konzervatívnej politickej agende, ktorá môže zanechať hlboké rany na budúcnosti žien. Diskutujú: Kristin Gunnlaugsdottir (umelkyňa), Monika Bosá (ESFEM, Univerzita Karlova, Možnosť voľby), Lucie Jarkovská (Masarykova Univerzita v Brne). Moderuje Veronika Valkovičová.

Program o ženách a rodovej rovnosti sa na festivale Jeden svet koná aj vďaka podpore Curaprox.

Hlavným organizátorom Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet je nezisková organizácia Človek v ohrození. Dokument o autorke Kristín Gunlaugsdóttir: https://dianafabianova.com/#/kristin/ www.kristing.is

Galéria

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene