Zuzana Slobodová

Séria premietaní Noví filmoví susedia. Otvorte diskusiu vo vašej komunite!

Pozývame na päť večerov ukrajinských filmov, diskusií a susedov. Séria premietaní pod spoločným názvom Noví filmoví susedia prostredníctvom dokumentárnych filmov zbližuje a prepája nových ukrajinských obyvateľov mestských štvrtí s Bratislavčanmi.

Dizajn vizuálu: Mykola Kovalenko

Dokumentárne filmy, ktoré zobrazujú a popisujú či už súčasnú situáciu na Ukrajine, nedávnu alebo dávnejšiu históriu, vnímame ako náročné a zároveň veľmi dôležité. Vďaka týmto filmom môžeme začať budovať dialóg. Prostredníctvom tohto dialógu sa dva národy, dve kultúry, majú príležitosť spoznať, prepojiť sa a fungovať spolu. 

Filmový program jednotlivých večerov, ktoré počas celého októbra organizujeme, je vybraný v spolupráci s festivalom Docudays UA, ktorý sa každoročne koná v Kyjeve. Po vybraných premietaniach vás pozývame na diskusie, v ktorých sa spoločne pozrieme na tému filmu. V diskusiách si svoje skúsenosti vymenia Bratislavčania a Bratislavčanky, zástupcovia jednotlivých miest, kde premietame filmy a ich noví susedia. Noví susedia porozprávajú o svojich dojmoch z ich nového domova, z Bratislavy.

Program premietaní

9. október o 20:00: Noví filmoví susedia v A4, film Vonku
13. október o 19:00: Noví filmoví susedia v Mareene, film Pryvoz
21. október o 19:00: Noví filmoví susedia v Starej jedálni, film Medzi nebom a horami
27. október o 19:00: Noví filmoví susedia v Promise of Kneropy, film Horský chodník
5. december o 18:00: Noví filmoví susedia v Kalabe, film Dážď, čo sa nikdy nekončí

Premietame v pôvodnom znení so slovenskými titulkami.
Vstupné: dobrovoľné. Podporíte chod A4 – priestor súčasnej kultúry, Mareeny, Starej jedálne, Promise of Kneropy a Kalabu.

O filmoch

Noví filmoví susedia v A4, film Vonku, 9. október o 20:00

Nazovni / Oľha Žurba / Ukrajina, Dánsko, Holandsko / 2022 / 79 min. / ukrajinsky, rusky, rómsky: Film dokumentuje sedemročnú cestu rómskeho chlapca, známeho z plagátov ukrajinskej revolúcie, ktorého v osemnástich rokoch prepustia z detského domova a do sveta dospelých sa vyberie len s nožom a so zapaľovačom.

Noví filmoví susedia v Mareene, film Pryvoz, 13. október o 19:00

Pryvoz / Eva Neymann / Ukrajina / 2021 / 75 min. / ukrajinsky, rusky: Film dokumentuje pulzujúci život jedného z najstarších a najväčších európskych trhovísk. Sleduje emócie ľudí na oboch stranách pultu, túžby obchodníkov, utajené fantázie predavačov rýb… Strážnici a správca blšieho trhu si navzájom vymieňajú myšlienky o svete a zmysle života. Cítiť tu minulosť i súčasnosť, budúcnosť odhaľujú cigánske veštby, všetci sa snažia určiť „najsprávnejšiu váhu“ a ponúknuť štedré porcie na ochutnávku. Trhovisko Pryvoz navštevujú všetky typy ľudí z mesta. Nič neskrývajú, odhaľujú svoje túžby a potreby. Každý, kto sem príde, si nájde niečo pre seba. A s prázdnymi rukami neodíde ani ten, kto hľadá zázrak, zmenu v duši či naplnenie svojho osudu.

Noví filmoví susedia v Starej jedálni, film Medzi nebom a horami, 21. október o 19:00

Miž nebom ta horamy / Dmytro Hreško / Ukrajina / 2021 / 70 min. / ukrajinsky: V roku 2020 sa svet v dôsledku pandémie náhle zastavil. V tom čase sa dostáva do popredia záujmu práca zdravotníkov, ktorí boli po desaťročia prehliadaní. Lekári sa museli rozhodnúť, koho zachránia ako prvého a kto bude musieť počkať. Ľudia majú problém pochopiť hrozbu, pokiaľ ju nepocítia na vlastnej koži; čím ďalej od veľkých miest žijú, tým konvenčnejšie sa stavajú ku karanténe. Svadbami a hromadnými oslavami sa zvyšuje počet pacientov, ktorí ochoreli na koronavírus. Nemocnice sú preplnené a preťažení lekári nezvládajú nápor práce. Film poukazuje na hrdinstvo a oddanú službu zakarpatských lekárov, ktorí aj napriek nízkym platom a riziku ohrozenia vlastných životov zachraňujú chorých. Situáciu komplikujú osobitosti Zakarpatskej oblasti, kde veľkú časť obyvateľstva tvoria etnickí Maďari, ktorí nedostatočne ovládajú ukrajinský jazyk a snažia sa dorozumieť s ukrajinskými lekármi.

Noví filmoví susedia v Promise of Kneropy, film Horský chodník, 27. október o 19:00

Plaj / Eva Džyšyašvili / Ukrajina / 2021 / 75 min. / ukrajinsky: Keď Dmytro prišiel o nohu pri obrane nezávislosti modernej Ukrajiny, leží bremeno poľnohospodárskych prác v Karpatoch na pleciach jeho manželky Hannusie, ktorá s ním žije už tridsať rokov. Pomáhajú im vnúčatá vo veku tri a šesť rokov.

Noví filmoví susedia v Kalabe, film Dážď, čo sa nikdy nekončí, 5. december o 18:00

This Rain Will Never Stop / Alina Gorlova / Ukrajina, Lotyšsko, Nemecko, Katar / 2020 / 103 min. / ukrajinsky: Film Dážď, čo sa nikdy nekončí zavedie divákov na silnú, vizuálne pútavú cestu nekonečného ľudského kolobehu vojen a mieru. Sledujeme v ňom dvadsaťročného Andrija Sulejmana, ako sa pokúša orientovať v ozbrojených konfliktoch a zároveň si zabezpečiť stálu budúcnosť. Od občianskej vojny v Sýrii až po konflikt na Ukrajine je jeho existencia zdanlivo ohraničená večným plynutím života a smrti.

Sériu podujatí finančne podporila Nadácia mesta Bratislavy.  Za pomoc ďakujeme Katedre translatológie UKF v Nitre a študentom prekladateľstva Filozofickej fakulty UK v Bratislave.       

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene