Michaela Kolláriková

Jeden svet aj pre mladých

Tento rok sme do nášho programu na medzinárodnom filmovom festivale Jeden Svet vybrali mnoho zaujímavých titulov, ktoré sú vhodné aj pre mládež už od 14 rokov.

Jeden svet sa zaoberá inklúziou a sprístupňovaním kultúry všetkým bez rozdielu, už niekoľko rokov. Tento rok sme do nášho programu na medzinárodnom filmovom festivale Jeden Svet vybrali mnoho zaujímavých titulov, ktoré sú vhodné aj pre mládež už od 14 rokov. Podporiť záujem o kvalitnú kinematografiu a sprostredkovať kultúrny zážitok svojim deťom, mladším súrodencom alebo kamarátstvu, ktoré ešte nedosiahlo na prah dospelosti môžete aj vďaka zvýhodnenému vstupnému. Vstupenky 1+1 zdarma si zakúpite po rozkliknutí jednotlivých filmov.

Dokumentárny film je výborným nástrojom na otváranie dôležitých tém. Poskytuje nielen nové vedomosti, ale prináša so sebou aj zážitok a emócie. Každý jeden film otvára debatu o inej citlivej téme. Obracia pozornosť ľudí k premýšľaniu o hodnotách otvorenej, tolerantnej a demokratickej spoločnosti. Pomáha pri hľadaní súvislostí, formovaní vlastných názorov, kritického myslenia a rozširuje sociálne a kultúrne povedomie.

PROGRAM NAŽIVO

NEDEĽA — 6. NOVEMBRA 17:00 A4 – Priestor súčasnej kultúry
SHABU

Shabu / Shamira Raphaëla / Holandsko, Belgicko / 2021 / 75 min. / holandsky / slovenské a anglické titulky 

Štrnásťročný Shabu, chlapec holandsko-karibského pôvodu, žije v centre mesta v bytovom bloku zvanom Peperklip (Spinka) v jednej z najznámejších štvrtí v južnej časti Rotterdamu. Shabu, ktorý sníva o kariére slávneho hudobníka, nám v tomto príjemnom filme dovolí spoznať toto prostredie svojimi očami a predstaví ho zo živého, veselého, vzrušujúceho a zábavného pohľadu. V tomto pestrofarebnom, milujúcom prostredí každý každého pozná a podporuje. Shabu práve takúto podporu potrebuje, pretože toto leto nahneval najdôležitejšiu ženu svojho života – svoju starú mamu. Nabúral jej auto, keď bola na dovolenke v Suriname, takže namiesto toho, aby pracoval na vlastnej hudobnej kariére, musí robiť všetko pre to, aby nahradil spôsobenú škodu. Medzitým si nájde svoju prvú priateľku, no ukáže sa, že láska nie je taká jednoduchá. Shabu sa učí nájsť rovnováhu medzi priateľmi, rodinou, láskou a hudbou. 

Premietanie je vhodné aj pre ľudí s citlivejším zmyslovým vnímaním, kam patria aj ľudia s poruchou autistického spektra. Tento film premietame senzoricky prispôsobený. Tohto premietania sa tak môžu zúčastniť aj takí ľudia, ktorí bežne kiná nenavštevujú. 

PROGRAM ONLINE

8. NOV 12:00 — 9. NOV 12:00 
SAMI PROTI VŠETKÝM

Bigger than Us / Flore Vasseur / Francúzsko / 2021 / 96 min. / anglicky / slovenské titulky 

Osemnásťročná Melati už šesť rokov bojuje proti znečisteniu plastmi, ktoré sužuje Indonéziu. Podobne ako ona aj jej generácia sa snaží napraviť svet. Tínedžeri a mladí ľudia na celom svete bojujú za ľudské práva, klímu, slobodu prejavu, sociálnu spravodlivosť, prístup k vzdelaniu či potravinám. Za dôstojnosť. Sú sami proti všetkým, niekedy riskujú život a bezpečnosť, chránia, odsudzujú a starajú sa o iných. O zem. A všetko menia. Melati sa za nimi vydáva po celom svete. Chce pochopiť, ako vydržať a neprestať. 

10. NOV 12:00 — 11. NOV 12:00 
AJA

Aya / Simon Coulibaly Gillard / Belgicko, Francúzsko / 2021 / 90 min. / dyula, francúzsky / slovenské a anglické titulky 

Aja vyrastá so svojou matkou na ostrove Lahou (Pobrežie Slonoviny). Je veselá a bezstarostná, rada zbiera kokosové orechy a spí na piesku. Jej raj je však odsúdený na zmiznutie pod hladinou. Keď jej dom ohrozujú vlny, Aja sa rozhodne: hladina mora môže stúpať, ale ona svoj ostrov neopustí. 

11. NOV 12:00 — 12. NOV 12:00 
DCÉRY

Döttrar / Jenifer Malmqvist / Švédsko, Dánsko / 2022 / 88 min. / švédsky / slovenské a anglické titulky 

Sofia, Hedvig a Maja vyrastali spolu na vidieku v južnom Švédsku. Ich oddaná matka Carolina bola očarujúca osobnosť. V roku 2010 si však vzala život. V ten deň mala Hedvig desať rokov. Maja našla matku ako prvá a Sofia si pamätá len to, že jej každý bránil pozerať sa von oknom. Po Caroline zostali tri dcéry vo veku osem, desať a šestnásť rokov; zo všetkých sú dnes už mladé ženy. Všetky pokračovali vo svojich životoch, no každá sa snažila vyrovnať s osobnou stratou po svojom. 

DETI HMLY

Children of the Mist / Diem Ha Le / Vietnam / 2021 / 90 min. / hmong, vietnamsky / slovenské a anglické titulky 

DI je trinásťročné dievča, ktoré žije v dedine stratenej v hmlistých severovietnamských horách. Má to šťastie, že je súčasťou prvej generácie detí, ktoré majú možnosť získať vzdelanie, no najskôr musí presvedčiť rodičov, že štúdium nie je stratou času a peňazí. Ak sa jej nepodarí túto výzvu zvládnuť, ostane v dedine uväznená po zvyšok svojho života „ako žaba v studni“. DI patrí do etnickej menšiny Hmongov, kde sa ženy tradične vydávajú veľmi mladé, niektoré už ako dvanásťročné. V tejto spoločnosti je manželsvo spojené s veľmi špecifickým a kontroverzným zvykom, únosom nevesty. Keď sa chlapec zaujíma o dievča, zorganizuje jej únos a potom ju prinúti vrátiť sa k nemu domov. V niektorých prípadoch sa však tento úkon môže stať dosť nebezpečným a temným. 

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene