Zuzana Slobodová

Na Jednom svete budú o cenu medzinárodnej poroty súťažiť filmy o horolezeckej aj hereckej hviezde

Súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva na festivale Jeden svet 5. – 11. novembra 2022 prinesie filmy, ktoré sú zrkadlom aktuálnych tém rezonujúcich v našom regióne. Nahliadne aj do domovov ľudí, akými sú napríklad najväčšia lezecká ikona súčasnosti, jedna z najvýznamnejších osobností slovenského filmového plátna, slávny kameraman, ale aj svetoznámy fotograf z Banskej Štiavnice, ktorého Paul McCartney nazýval priateľom.

Kreatívny dokument Veroniky Liškovej Návštevníci bol už uvedený na prestížnom festivale v Locarne a na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch získal Zvláštne uznanie poroty. Na festivale Jeden svet bude mať slovenskú premiéru. Film sleduje príbeh antropologičky Zdenky, ktorá sa s rodinou presťahuje na nórsky Špicberg, aby tu študovala, ako sa mení život v polárnych oblastiach. Potom, čo si svoj nový domov zamiluje, zisťuje, že v Arktíde nemiznú len ľadovce a večný mráz.

Trailer: Návštevníci

Na Jednom svete bude mať premiéru aj nový film Marek Kuboša +/- 90.  Spovedá v ňom ostatných kolegov, dokumentaristov zo svojej, predošlej, či nastávajúcej generácie. Preberá s nimi ich vášeň pre tvorbu, technické a ekonomické zázemie, mapuje etické hranice, ale zamýšľajú sa aj nad budúcnosťou dokumentu. Plus-mínus deväťdesiat minút nahliadneme do hláv slovenským filmárom P. Kerekesovi, M. Škopovi, J. Vojtekovi, Z. Piussi, J. Lehotskému, R. Kirchhoffovi a ďalším.    

Dokumentárne portréty  

Ako vplýva na športovcov komerčný tlak či nápor médií a divákov túžiacich po show? Aj o tom je intímny portrét o najlepšom lezcovi na svete Adam Ondra: Posunúť hranice od režisérov Jana Šimánka a Petra Zárubu, ktorý uvidíte na Jednom svete v slovenskej premiére. V kontraste so samotou a prírodou, ktorá sprevádza Adama pri jeho každodennom tréningu sa v závere filmu ocitneme na najväčšej športovej akcii – letných olympijských hrách. Platí tu stále heslo „nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“?   

Filmovým portrétom výnimočného človeka, ktorý posunul hranice fotografie je dokument Patrika Lančariča Dežo Hoffamann – fotograf Beatles. Ako sa môže stať z banskoštiavnického rodáka, uznávaný vojnový reportér a napokon jeden z najznámejších fotografov svetového šoubiznisu? Dežo Hoffmann zvečnil tváre osobností ako Charlie Chaplin, Marylin Monroe, David Bowie, The Rolling Stones a samozrejme Beatles. Určil štandard modernej pop fotografie. Niekto by povedal, že žil životný sen. A predsa mal nočné mory, pod ktoré sa podpísala vojna. Film Patrika Lančariča je nielen portrétom neobyčajného človeka, ale dokumentuje aj udalosti vojnových a povojnových rokov.   

Podobne aj cez portrét významnej hereckej osobnosti sa pozrieme na čierne momenty dejín Československa v dokumente režiséra Martina Palúcha Odpočítavanie – Posledný film Ivana Palúcha. Ivan Palúch sa v 60-tych rokoch dotkol hviezd, keď účinkoval vo filmoch po boku európskych legiend, akými boli Annie Girardot, David Warner, Anna Karina alebo Anita Pallenberg. Kráčal po červenom koberci na filmovom festivale v Cannes. Jeho kariéra sa zastavila, keď verejne proklamoval svoj nesúhlas s príchodom vojsk Varšavskej zmluvy. Zobrali mu pas, zakázali mu účinkovať na divadelných doskách a vo filme mohol byť len ako komparzista alebo v epizodických úlohách. Film Martina Palúcha získal Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik.   

Ako sa pracovalo v štátnom filmovom štúdiu počas tvrdej cenzúry? Nielen túto otázku nám navodí ukrajinsko-slovenský dokumentárny film Fragile Memory režiséra Igora Ivanka. Je o jeho starom otcovi, slávnom sovietskom kameramanovi Leonidovi Burlakovi. Nakrútil niekoľko ikonických filmov s Vysockým, Todorovským či Okudžavom. Dnes však už nevidí na oko, cez ktoré sa díval do hľadáčika kamery a stráca pamäť vďaka Alzheimerovej chorobe. Jeho vnuk objavuje zabudnutý kufor so zvitkami filmov, čo ho motivuje k tomu, aby zozbieral kúsky spomienok starého otca skôr než nenávratne zmiznú. Popri rodinných fotkách spoznávame aj filmový priemysel v ZSSR. Dokument Fragile Memory mal premiéru na Filmovom festivale v Krakowe, kde získal Zvláštne uznanie poroty.  

Človek a štát 

Politická situácia ovplyvnila aj život troch rómskych ľudí žijúcich vo Veľkej Británii: Ondreja Olaha, Denisu Ganon a Petra Totáka. V Anglicku získali možnosti, ktoré im v rodnej krajine, na Slovensku a v Česku, boli odopreté. Vďaka tomu sú z nich dnes vzdelaní a sebavedomí Európania. Do života im však zasiahol brexit a celosvetová pandémia. V dokumente Miry Erdevički Odchádzania, ktorý bude mať na Jednom svete slovenskú premiéru, sledujeme očami samotných protagonistov dôsledky týchto zmien.

Zdá sa vám absurdné, že štát môže zasiahnuť do života ľudí v manželstve? Skúmať či je alebo nie je namieste pravá láska? „My to musíme robiť, aby nedochádzalo k zneužívaniu emigračného systému,“ hovorí vo filme Manželstvo zástupca Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky. Aj vďaka tomu Češka Zdenka a Pakistanec Tabiš sa viac ako päť rokov stretávajú len raz do roka na dovolenke v Srí Lanke. Film Kataríny Hager a Asada Faruqiho zachytáva neobyčajný príbeh manželstva, ktoré čelí mnohým prekážkam a predsudkom. Vďaka česko-pakistanskej režijnej spolupráci sa dostávame do domovov dvoch odlišných svetov. Podarí sa im spojiť? Film uvidíte na festivale Jeden svet v slovenskej premiére.   

Trailer: Manželstvo

Iný pohľad na život 

Helena Třeštíková nie náhodou patrí k  najrešpektovanejším českým filmovým tvorcom. Za svoje filmy získala mnoho domácich aj medzinárodných ocenení. Do povedomia sa dostala predovšetkým jej časozberná metóda nakrúcania filmov. V roku 2008 mal premiéru dokument René, za ktorý dostala Cenu Európskej filmovej akadémie. Videla, že životná cesta recidivistu s nadpriemernou inteligenciou a osobitým pohľadom na svet zďaleka nie je na konci a rozhodla sa v natáčaní pokračovať ďalších trinásť rokov. Tak vznikol film René – Väzeň slobody, ktorý pútavo mapuje hľadanie cesty k slobodnému, resp. poctivému životu. Na festivale Jeden svet si ho môžete pozrieť v slovenskej premiére.  

Čo znamená život? Že srdce bije a pľúca dýchajú? To je otázka, ktorú si kladú aj tvorcovia filmu Jednotka intenzívneho života. Lekári Kateřina Rusinová a Ondřej Kopecký sú odborníkmi v rámci paliatívnej starostlivosti. Jej cieľom je zmierňovať telesné aj duševné útrapy a udržať najvyššiu možnú kvalitu života pacienta až do jeho smrti. Režisérka Adéla Komrzý behom troch rokov mapuje niekoľko pacientov a pacientiek, ktorým je táto starostlivosť poskytovaná. Aj keď sa vám na prvý pohľad zdá, že natočila film o smrti, v skutočnosti je to dojímavý dokument o živote. Ako napísal Peter Pavlík v recenzii pre portál Kinema: „Dokáže strhnúť, dojať, pohladiť aj nemilosrdne chytiť pod krkom.“  Nie je náhoda, že tento mimoriadny dokument získal ocenenie Český lev za najlepší dokumentárny film, Cenu českej kritiky a tiež Špeciálnu cenu poroty na karlovarskom festivale.     

O víťaznom filme 23. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet rozhoduje porota v zložení:

  • Irena Taskovski z predajnej a produkčnej spoločnosti Taskovski Film
  • generálny riaditeľ Corso Film Erik Winker
  • český režisér Jindřich Andrš, ktorý minulý rok na festivale Jeden svet získal hlavnú cenu za dokument Nová šichta. 

Víťazný film získa cenu honorovanú sumou 2000€ od partnera festivalu Jeden svet advokátskej kancelárie DETVAI LUDIK MALÝ I DLMU. Tento rok budú filmy súťažiť aj o cenu DAFilms Award, víťazná snímka získa promobalíček k uvedeniu filmu na filmovom portáli DAFilms.sk v hodnote 3000€.   

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene