Zuzana Slobodová

Jeden svet vytvoril v roku 2022 filmový domov pre všetkých (záverečná správa)

V roku 2022 prebehol festival Jeden svet v hybridnej podobe už po druhý raz. Online formou v spolupráci s portálom DAFilms.sk bolo sprístupnených 30 projekcií pre verejnosť, naživo v kinosálach 20 projekcií pre verejnosť. Hlavnou témou ročníka bol DOMOV.  

Online podoba umožnila festivalu sprístupniť svoj obsah aj divákom z iných kútov Slovenska ako je Bratislava, ale aj rodičom na materskej dovolenke, fyzicky hendikepovaným ľuďom a ďalším divákom, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť zúčastniť sa premietaní v kinosálach.  

Program sprístupnený v kinosálach umožnil divákom a diváčkam užiť si atmosféru živých stretnutí. Priniesol premiéry nových slovenských, českých ale aj medzinárodných filmov s účasťou ich tvorcov.  

Vďaka celoročnej práci s divákmi v jednotlivých komunitách, ako aj strategickému rozloženiu programu na základe vyhodnotených dát z predchádzajúceho roka sa Jednému svetu podarilo naplniť svoje kinosály a dosiahnuť návštevnosť, ktorá by v postpandemickom období potešila každého organizátora filmového festivalu.  

Jeden svet bez bariér   

Jeden svet už tretí rok postupne sprístupňuje svoj program rôznym znevýhodneným skupinám divákov, ako sú nevidiaci a slabozrakí, nepočujúci, ľudia bez domova, seniori, rodičia s malými deťmi na materskej dovolenke a ďalší. Po troch rokoch práce sa princíp prístupnosti prepracoval do jadra organizácie podujatí pod hlavičkou Jedného sveta. 

V roku 2022 Jeden svet sprístupnil 11 projekcií nepočujúcim, nevidiacim a slabo vidiacim divákom tak, že ich mohli pozerať v plných kinosálach spolu s inými divákmi. Diskusie s tvorcami po týchto projekciách boli tlmočené do slovenského posunkového jazyka. 

Pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených návštevníkov festivalu prebehol v spolupráci s Karpatským lezeckým klubom inkluzívny workshop lezenia ako sprievodné podujatie k premiére filmu Adam Ondra: Posunúť hranice a pre nevidiacich si Ateliér zvuku Filmovej fakulty VŠMU pripravil inkluzívny workshop filmového zvuku. 

Na projekcii talianskeho filmu Telo na telo bola prvý raz na Slovensku použitá holandská aplikácia Earcatch na synchronizáciu audio komentára nevidiacim divákom, ktorú Jeden svet použil ešte o týždeň skôr ako IDFA, najvýznamnejší festival dokumentárneho filmu v Európe. 

Belgický film Shabu bol senzoricky prispôsobený aj pre ľudí s citlivejším zmyslovým vnímaním, kam patria aj ľudia s poruchou autistického spektra. Tohto premietania sa tak môžu zúčastniť aj takí ľudia, ktorí bežne kiná nenavštevujú. 

V spolupráci so Sekciou sociálnych vecí Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy zvýšil Jeden svet prístupnosť programu aj pre seniorov. Na vybranú časť programu, ošetrenú zväčšenými slovenskými titulkami pozývala Sekcia sociálnych vecí 29 proseniorských organizácií v 17 mestských častiach. 

Prvá dáma českého dokumentárneho filmu Helena Třeštíková odprezentovala svoj najnovší film René – väzeň slobody v slovenskej premiére priamo v Domci, komunitnom centre pre ľudí bez domova v správe OZ Vagus. Po projekcii nasledovala dlhá diskusia režisérky s miestnou komunitou. 

Podarilo sa nám zapojiť osem študentov Strednej odbornej školy pre žiakov s telesným postihnutím z Mokrohájskej cesty v Bratislave ako plnohodnotných dobrovoľníkov a dobrovoľníčky. 

Okrem sprístupňovania vlastného obsahu sa Jeden svet kontinuálne venuje aj presadzovaniu prístupnosti v kultúrnych politikách a v činnosti audiovizuálnych inštitúcií. Pozrite si záznam z diskusie. 

Rekordný počet hostí 

Jeden svet tento rok hostil 27 zahraničných a veľké množstvo slovenských hostí. Filmárky a  filmári, ľudskoprávni aktivisti, spisovatelia a ďalšie osobnosti sa v priebehu 7 dní naživo stretávali, zoznamovali a  viedli dialóg nie len v kinosálach, ale aj pri neformálnych stretnutiach, plánovaní kampaní na dosiahnutie spoločenskej zmeny, či napríklad aj v Domci – dennom nízko prahovom centre pre ľudí bez domova.  

Medzi hlavné hviezdy festivalu patrili čínsko-americká dokumentaristka Jessica Kingdon (film Vzostup), nemecký spisovateľ Harald Jähner (kniha Čas vlkov z vydavateľstva Denníka N), či česká dokumentaristka Helena Třeštíková. Okrem nich navštívili Jeden svet v dňoch 5. až 11. novembra napríklad aj fínska režisérka a aktivistka za práva zvierat Saila Kivelä, holandská filmárka Corinne Van Egeraat, svetoznáma ukrajinská režisérka Alina Gorlova a mnohí ďalší. 

Víťazné filmy

Dôležitou súčasťou festivalového programu bola aj tento rok súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva. Každoročne upozorňuje na to najlepšie v našom regióne a zároveň je zrkadlom aktuálnych tém rezonujúcich u nás. Hlavnú cenu tento rok získali až 2 filmy – českí Návštevníci a slovensko-ukrajinský film Fragile Memory. 

O víťazných filmoch 23. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet rozhodovala odborná porota v zložení: Irena Taskovski z predajnej a produkčnej spoločnosti Taskovski Film, generálny riaditeľ Corso Film Erik Winker a český režisér Jindřich Andrš, ktorý minulý rok na Jednom svete získal hlavnú cenu za dokument Nová šichta. Keďže sú dva víťazné filmy, porota sa rozhodla venovať Igorovi Ivankovi za ukrajinsko-slovenský dokument Fragile Memory cenu honorovanú sumou 2 000 eur od partnera festivalu, advokátskej kancelárie DETVAI LUDIK MALÝ I DLMU.  

Autorka druhého víťazného filmu Návštevníci, Veronika Lišková si odniesla plastiku od slovenskej sochárky Márie Tóthovej. „Ďakujem, že finančná odmena išla Igorovi Ivankovi, pretože putuje tam, kde je to teraz najviac potrebné,” povedala vo svojej ďakovnej reči.  

Porota Jedného sveta tento rok udelila aj špeciálne uznanie dokumentu Mareka Kuboša +- 90, ktorý mal na festivale premiéru.  

Tento rok mali súťažné snímky možnosť získať aj cenu DAFilms.sk. Promo balíček k uvedeniu filmu na portáli DAFilms.sk v hodnote 3000 eur získal dokument Odchádzania režisérky Miry Erdevički.  

Po skončení festivalu bola udelená ešte jedna, nemenej dôležitá cena divákov, ktorú si odniesol film Krava, britskej režisérky Andrey Arnold. Film, ktorý umelecky presvedčivým zobrazením približuje individuálny život dojnice v kontexte mašinérie mliekarenského priemyslu, prinesie budúci rok Jeden svet do komunít po celom Slovensku s podporou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Jeden svet v číslach 

Jeden svet na školách 

Učiteľky a učitelia mohli svojich študentov a študentky prihlásiť na online sledovanie dvoch filmov. K dispozícii im boli aj titulky so špeciálnou úpravou pre nepočujúcich. Diskusie, ktoré nasledovali po jednotlivých projekciách, a každá trvala 45 minút, boli taktiež tlmočené do slovenského posunkového jazyka. Študenti a študentky sa do nich zapájali prostredníctvom internetovej platformy Slido, kde sme zaznamenali 790 interakcií. 

Film Drahé deti budúcnosti sleduje príbehy troch aktivistiek protestujúcich v Hongkongu proti politickej správe v Pekingu, pozornosť sa zameriava aj na protesty v Čile proti sociálnej nerovnosti v krajine a na hnutie Piatky za budúcnosť, ktoré v  Ugande bojuje za klimatickú spravodlivosť. Po filme stredoškoláci diskutovali s Marcelom Karvayom, ktorý sa narodil do prostredia generačnej chudoby na Slovensku a dopady spoločenských nerovností zažil na vlastnej koži.  

Život a skúsenosti nebinárnej osoby slovenským tínedžerom priblížil film Tobi vo farbách dúhy. Film je časozberným portrétom maďarskej rodiny s transrodovým dieťaťom. Ich dlhoročná cesta je emotívnym príbehom oslobodenia sa, akceptácie – a nachádzania seba samého. Pozvanie do diskusie prijali Viky Vargicovie a Niko Nagy a spolu s Júliou Sirotiakovou zo študentského kvír spolku LIGHT* sa rozprávali, a odpovedali na otázky o LGBTI+ témach a rodovej identite.  

Inkluzívna projekcia slovenského dokumentárneho filmu Po nás potopa, o dopadoch klimatickej zmeny na Slovensku bola prispôsobená aj pre deti s poruchami sluchu, reči, autistického spektra či iným mentálnym a fyzickým znevýhodnením. 66 študentiek a študentov, ktorí na projekciu prišli, mohli diskutovať s tvorcami filmu. Diskusie tlmočenej do slovenského posunkového jazyka sa zúčastnila režisérka filmu Dorota Vlnová a producent Roman Pivovarník, ktorí s filmom vyhrali medzi prihlásenými projektmi v rámci pilotných Dní zmeny na Jednom svete 2021

Partneri festivalu   

Viditeľnosť festivalu   

Citlivé témy tento rok otváral Jeden svet naživo a prostredníctvom streamu zapojil aj divákov z celého Slovenska 

Komplexné debaty na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti a objavujú sa vo filmoch, otázky demokratickej spoločnosti, ľudských práv a vzťahu človeka k prostrediu v ktorom žije, sú už neodmysliteľnou súčasťou Jedného sveta. 

Po úspechu prvého online ročníka a následného hybridného ročníka, sme sa aj tento rok rozhodli pokračovať v  modeli online štúdia ktoré náš program sprostredkovalo divákom a diváčkam na celom Slovensku.  

Posilnili sme aj element živého zážitku tým, že diváci v Bratislave sa bez nutnosti akejkoľvek registrácie mohli prísť zapojiť do diskusií priamo v kaviarni A4 – priestoru pre súčasnú kultúru. Diváci to využili a kaviareň bola zväčša počas diskusií plná.

Industry program pre slovenských filmárov a filmárky 

Po pilotnom ročníku industry programu pre filmových profesionálov s názvom Dni zmeny, Jeden svet v tomto formáte pokračoval aj v roku 2022. Zámerom zostávalo prepojiť slovenských dokumentaristov s potenciálnymi donormi, neziskovými organizáciami, médiami, odborníkmi na konkrétne témy a dokumentárne kampane, a zároveň priniesť medzinárodných odborníkov na tému impactu medzi slovenských filmových tvorcov. 

Program Dní zmeny tento rok spočíval vo verejnej a neverejnej časti. Verejná časť obsahovala masterclass s názvom Čo je to film impact, čo je to impact kampaň, a ako súvisí impact s filmovou distribúciou?, záverečný pitching projektov prihlásených do Impact days 2022 a prezentácie impact kampane filmu Shadow game. 

Neverejná časť bola zložená z workshopu pre prihlásených filmárov a ich filmové projekty pod vedením odborníčok na impact, Irenou Taskovski a Khadidjou Benouataf. Workshopu sa tento rok zúčastnili dva projekty: Hlavička, pripravovaný hraný film Vandy Raýmanovej a Evy Pavlovičovej a Kto sú oni, dokumentárny film Barbary Vojtašákovej a Nataši Jurčovej Findrovej. Tvorcovia filmov počas troch dní pracovali na svojej impact kampani a smerovaní ich filmového projektu a to aj vďaka stretnutiam s expertami na dané témy z rôznych sektorov a oblastí.  

Zámerom workshopu je vytvorenie impact kampane, ktorá pomôže filmu zarezonovať v spoločnosti, v ideálnom prípade spôsobiť spoločenskú zmenu. Workshop pre filmárov a ich projekty bol tento rok nesúťažný. 

Záleží nám ľuďoch a na životnom prostredí   

Jeden svet kladie dôraz na ekologický priebeh podujatia. Do programu zaraďuje filmy, ktoré adresujú výzvy v oblasti životného prostredia a klimatickej krízy a organizuje k nim sprievodné podujatia. Festivalová produkcia sa usiluje v čo najväčšej miere o to, aby všetky reklamné a marketingové produkty spĺňali štandardy ekologickej výroby a trvalo udržateľnej spotreby.   

Po 2 rokoch, kedy Jeden svet spájal sily s iniciatívou Recyklátor, aby vytvorili udržateľný festivalový merch šetrnou technikou linorytu na tričká, ktoré by inak skončili v spaľovni, sa tento rok sa po konzultácii s divákmi rozhodli organizátori festivalu ustúpiť od výroby akýchkoľvek darčekových a reklamných predmetov úplne. 

Našich zahraničných hostí motivujeme cestovať vlakom a mnohí z nich zareagovali pozitívne a s porozumením a využili na svoju cestu železnice. 

Jeden svet spája tých, ktorým záleží na našom svete   

Festival Jeden svet je unikátny vo veľkom množstve zapojených organizácií, inštitúcií, akademických pracovísk, hnutí a jednotlivcov. Umožňuje im podieľať sa na príprave a realizácii festivalu, či už finančne, vecným darom, informovaním, alebo podieľaní sa na programe a tvorbe obsahu festivalu. Je dôležité zdôrazniť spoločný záujem partnerov byť súčasťou širšieho hnutia zapojeného do riešenia spoločenských a ľudsko-právnych výziev na Slovensku a vo svete.    

Táto unikátna charakteristika s dôrazom na etický fundraising a spoluprácu je dlhodobým záujmom nielen festivalu, ale aj hlavného organizátora, ktorým je nezisková organizácia Človek v ohrození. 

Záštitu nad festivalom prevzala aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová,  primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo a  zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Ďakujeme naším partnerom:

Organizátori: 

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene